PONOSIMO SE NAŠIM AERODROMOM! Vučić: Poletno-sletna pista najveće ulaganje u aerodrom Nikola Tesla od izgradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je puštanje nove piste jedno od najvećih ulaganja u aerodrom Nikola Tesla od njegove izgradnje.

– Jedna od pet najboljih stvari koje smo uradili je koncesioni ugovor. Sada se ponosimo našim aerodromom – rekao je Vučić prilikom obilaska nove poletno-sletne pista na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” koja se danas otvara.

Vučića je sa tehničkim specifikacijama piste upoznao generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo.

– Drugi smo po stopi porasta broja turista u Evropi. A to su jako važne stvari za naš budžet i našu zemlju – naveo je Vučić.

Vučić je rekao da će nakon remonta postojeće piste kapacitet aerodroma sa šest miliona putnika biti povećan na 14 miliona putnika. On je istakao i da je aviokompanija Er Srbija mudro poslovala i da je trenutno na njihovom računu 200 miliona evra i da je to veliki uspeh i najbolji rezultat do sada.

Istakao je da su letovi Er Srbije do SAD veoma popularni i da iako let Beograd-Čukago u prve dve godine neće donositi profit, na duže staze će se isplatiti. Nova pista je jedna od najvećih investicija na beogradskom aerodromu i zameniće postojeću, koja će uskoro biti rekonstruisana. Kada se završi njena rekonstrukcija, umetnuta poletno-sletna staza postaće paralelna rulna staza i služiće kao pista po potrebi, u slučaju da glavna ne može da se koristi.

Očekuje se da kompletna rekonstrukcija nove piste bude završena u prvoj polovini 2024. godine, nakon čega će novoizgrađena pista ostati u upotrebi kao paralelna rulna staza i kao alternativna pista u slučaju potrebe. Otvaranju piste prisustvuju i generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *