Do 100 000 kupača letos posetilo Petnicu-Balon otvara pitanja toplotnih pumpi i rekreativnih sadržaja

Letnja kupališna sezona u Petnici je završena. Ovog leta SRC Petnicu zajedno sa onima koji nisu plaćali ulaznice posetilo oko 100 000 ljudi. Sledi podizanje balona što ponovo vraća kao temu zatvoreni bazen u Valjevu. „Potrebno je da se ispuni još uslova da bi više gradjana dolazilo na zimsko kupanje“, kaže direktor UFK Valis Željko Ostojić.

Letnja sezona kupanja u SRC Petnica je završena , a u UFK Valis koja gazduje ovim prostorom kažu da su zadovoljni posetom.

„Prodato je 65 000 karata , ali ovog leta smo imali značajno više kategorija gradjana koji nisu plaćali ulaznice , deca do 8 godina ne plaćaju ulaz, svi odlični djaci i Vukovci nisu plaćali ulaznice, sportisti i sl po našoj evidenciji kroz Petnicu je ovog leta prošlo nede oko 100 000 ljudi“, kaže Željko Ostojih direktor Ustanove.

Ove godine samom otvaranju sezone prethodili su brojni radovi. Ostojić navodi da je u SRC Petnicu do sada uloženo oko 40 miliona dinara. „Uradili smo teretanu na otvorenom, uradili smo ploče i hidroizolacionu podlogu kao i dečiji mii akvapark . Ako uzmemo u obzir da smo radili servis pumpi i mnogo toga što je posetiocima manje vidljivo . Za tobogane je izdvojeno 11 miliona , ploče zajedno sa hidroizolacionom pdlogom 24 miliona plus servis pumpi, pripremu sezone to je oko 40 miliona dinara“, objašnjava Ostojić.

U Petnici je trenutno u toku dizanje balona i očekivanja su da će i taj posao biti završen u narednih sedam dana. Podizanje balona iznova aktuelizuje priču o zatvorenom bazenu u Valjevu. „Mi kao Ustanova imamo želju i inicijativu da bude izgradjen zatvoreni bazen, ali mi nismo oni koji se pitaju i nismo ovlašćeni da taj projekat vodimo. Balon u Petnici trenutno nije isplativ ako govorimo nekoj ekonomskoj računici. Ako pak govorimo o sportsko rekreativnom aspektu onda je višestruko isplativ. Sa projektom toplotnih pumpi i kada bi to bilo uradjeno mogli bi da govorimo i o ekonomskoj računici. Ukoliko lokalna samouprava bude imala razumevanja za to ili ministarstvo gde ćemo konkurisati kako bi smanjili troškove energije onda je to sasvim druga priča, ali ne treba zaboraviti da nijedan zatvoreni bazen na svetu nije isplativ“, kaže Ostojić.

Činjenice pokazuju da zatvoreni bazen u najvećoj meri koriste sportisti koji se bave vodenim sportovima. Ostojić napominje da kupanje i plivanje nije sasvim isto. „U najvećoj meri bazen koriste sportisti  ne treba zaboraviti da su i oni gradjani Valjeva, što je tačno, ali i razumljivo. Mesečno prodje nekih 500 dece . Što se tiče starijih , moja procena je da tendencija kupanja raste, jedan broj ljudi stalno dolazi. Kada uradimo toplotne pumpe i kada voda bude konstantno 27 stepeni onda možemo zaista da govorimo o poseti zimi. Ako neki gradjanin dolazi na plivanje odnosno kada dodje na bazen konstatno praktično održi jedan trening plivački to je prihvatljivo , ali ako neko dolazi na kupanje u smislu da pravi pauze, odmara, da kažemo uživa u tome onda moramo reći da i nema svih uslova za tako nešto“, rekao je Ostojić.

U bazenu , kako objašnjava vladaju sportski uslovi koji ne odgovaraju svakom gradjaninu. Svojevremeno je u Petnici uradjen i prostor za kafić u kome bi kupači mogli da prave pauze,roditelji sačekaju decu koju dovode na trening, na pitanje šta je sa tim objektom Ostojić kaže: „To pokazuje da je ideja vezana za Petnicu i balon bila dobra , ali je samo započeta , nije završena. Nije regulisana temperatura vode i nije taj kafić završen do kraja , preostaje brojna proceduralna dokumentacija koju moramo da ispunimo da bi mi bi gradjanima Valjeva mogli da ponudimo i taj rekreativni prostor. Da kažemo da je negde sve u prvom poluvremenu, odnosno balon je postavljen , inicijativa postoji, ali treba reći da su za sada uslovi manje više samo za sportiste. Ne možemo osudjivati Valjevce što ne dolaze u većem broju. Mora se razlikovati kupanje i plivanje. Podvačim inicijativa je pre nekoliko godina bila odlična , ali moramo da je doteramo do kraja“, zaključuje Ostojić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *