Valjevo među pet opština u programu Ujedinjenih nacija

Predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva protekle nedelje su prisustvovali sastanku u vezi definisanja prioriteta za sufinansiranje programa i projekata kroz konkurse u 2020. godini.

Grad Valjevo je 19. novembra prošle godine potpisao Memorandum o razumevanju između Programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za razvoj i pet lokalnih samouprava za unapređenje razvojnih aktivnosti kroz projekat „Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama“. Cilj programa je jačanje participativne demokratije i procesa evropskih integracija u Srbiji. Od 140 prijavljenih, pored Valjeva izabran je grad Niš, opštine Bač, Vrnjačka Banja i Raška.

Foto: Željko Bošković

Teme koje su bile na sastanku su vezane za sve organizacije civilnog društva (OCD) , uzimajući u obzir novu zakonsku regulativu, a to su: vodič za transparentno finansiranje udruženja i drugih organizacija civilnog društva iz sredstava jedinica lokalnih samouprava (JLS), poboljšanje razumevanja procesa i dokumentacije potrebne za javni konkurs za finansiranje OCD od strane JLS, sagledavanje postojeće prakse lokalnih samouprava u raspisivanju javnog konkursa i unapređenje postojeće prakse, ali i priprema za buduću primenu naučenog u procesu javnog konkursa za OCD podržano od strane UNDP programa.

Predavač na info sastanku je bio konsultant Željko Plavšić, koji je direktno zadužen za saradnju sa predstavnicima UNDP-a u Srbiji, kao i Radoica Rstić, predsednik Saveta za socijalnu politiku u Valjevu, zadužen za saradnju i komunikaciju sa organizacijiama civilnog društva.

Konkurs će biti objavljen 12. marta u trajanju od 30 dana. Info sesija će se održati 18. marta, dok će od 19. do 21. marta trajati obuke za pisanje projekata.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *