Valjevo u projektu za inkluziju Roma: Bolji položaj i poslovi za mlade

Grad Valjevo u saradnji sa partnerskom organizacijom Centar za integraciju Roma Valjevo sprovodi projekat „Inovativne inicijative za inkluziju”. Projekat je deo Programa koji finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2016, Podrška EU inkluzija Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

Projekat se sprovodi na teritoriji grada Valjeva i traje 12 meseci, počev od septembra 2019, a završava se u septembru 2020. godine. Ukupna vredost projekta je 66.832,20 evra, od čega je vrednost donacije EU 59.480,65 evra.

Primarni cilj je poboljšanje položaja Roma i njihovo aktivno uključivanje na tržište rada i u društvenu zajednicu. Takođe cilj je uspostavljanje inovativnog modela inkluzije koji će mladim Romima pružiti osnovu za njihov lični i profesionalni život, ali i obezbediti mladim Romima pravo na prvo radno iskustvo i na taj način povećati njihovu zapošljivost, kao i socijalni i ekonomski status.

Program predlaže model inkluzije koji povezuju različite nivoe, različite sektore i veoma je bitno učešće zajednice. Od velike važnosti za celu zajednicu je da se prijavi što veći broj kompanija kao i nezaposleni Romi i Romkinje koji nemaju radog iskustva.

Neke od glavnih aktivnosti na projektu su: sprovođenje analize radi definisanja ključnih elemenata inovativnog sistema, izbor i obuka posrednika za zapošljavanje, izgradnja kapaciteta i motivacija mladih Roma za rad i aktivno uključivanje, izbor kompanija na osnovu definisanih kriterijuma i potreba, obuke za korisnike i supervizore, primena radne prakse u kompanijama.

Ideja je da se kroz radne prakse u preduzećima stekne radno iskustvo i veštine kako bi se povećale mogućnosti za zapošljavanjem.  Naredni korak koji se planira je raspisivanje konkursa za kompanije za učešće na programu kao i raspisivanje konkursa za korisnike. Radne prakse trajaće dva meseca i za to vreme učesnici će imati priliku da se predstave potencijalnom poslodavcu i da ostvare mogućnost zaposlenja u kompanijama.

Poslodavci dobijaju praktikanta na dva meseca koga obučava mentor i nakon toga imaju obučenog i spremnog radnika koga mogu da prime u radni odnos i koji je već spreman za rad, a korisici dobijaju priliku da nauče posao i priliku da stupe u radni odnos i na taj način obezbede svoje aktivno učešće u poslovni proces i novo radno iskustvo.

Kolubarski Info / Foto: Ilustracija, asiannews.it

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *