U gradskoj kasi naredne godine 3,5 milijardi dinara

Ovih dana, a i krajem meseca decembra, pred odbornicima Skupštine grada Valjeva će se naći predlog budžeta za 2020. godinu.

Prema predlogu budžetska kasa Valjeva biće u narednoj godini „teška“ oko 3,5 milijardi dinara, što je za 20 miliona dinara više nego ove godine. Punjenje budžeta obezbediće se od poreza na dohodak, dobit i kapitalnu dobit u iznosu od 1,7 milijardi dinara. Najizdašniji prihod iz ove grupe je porez na zarade koji planiran u iznosu od 1,450 milijardi dinara, dok se od poreza na imovinu očekuje prihod od 475 miliona dinara.

Od ostvarenih prihoda najviše novca će se utrošiti za organizaciju saobraćaja i saobraćajne infrastrukture za šta je opredeljeno 585 miliona dinara, dok će se za potrebe obrazovanja, predškolskog vaspitanja iz budžetske kase izdvojiti 507 miliona dinara. Značajna sredstva će se utrošiti i za projektnu dokumentaciju rekonstrukcije i izgradnje Opšte bolnice u Valjevu. Za programe razvoja sporta i omladine sledeće godine predviđeno je 165 miliona dinara. Za medijsku sliku grada i kulturu opredeljeno je 238 miliona dinara. Za podsticaj poljoprivredne proizvodnje i razvoj ruralnog područja odvojiće se 65 miliona dinara. Iz budžeta značajna sredstva će se izdvojiti i za podsticaj zapošljavanja, zaštitu životne sredine, socijalnu i dečju zaštitu.

„Trudili smo se u izradi plana budžeta za sledeću godinu da on bude i razvojni, ali i da ima karakter socijalnog zbrinjavanja građana. Tako će se oko 900 miliona dinara utrošiti za rešavanje komunalnih problema, počev od vodosnabdevanja, popravke i asfaltiranja ulica, kakve su, na primer, Karađorđeva i Mirka Obradovića, a posebno se značajna sredstva opredeljuju za izgradnju i opremanje nove industrijske zone koja treba da ubrza privredni razvoj grada. Izgradnja ulice Mirka Obradovića doprineće smanjenju aero zagađenja s kojim se Valjevo, kao i mnogi gradovi u Srbiji, bori poslednjih godina“ – za Kolubarskiinfo izjavio je Željko Tabašević, rukovodilac Odeljenja za finansije Gradske uprave grada Valjeva.

Pre konačnog usvojanja budžeta svoju reč daće i građani Valjeva na javnoj raspravi koja je u toku. Izvesno je, međutim, da Valjevo bez obzira na ovogodišnje budžetske prihode neće moći samo da reši nek od problema. U tome se računa na veću pomoć države, posebno kada se radi o opremanju nove industrijske zone.

J. Stojić / kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *