Valjevo: Sva deca u vrtićima

Iz budžeta grada Valjeva za rad Predškolske ustanove „Milica Nožica“ kojoj je poverena briga za obrazovanje i vaspitanje dece od 6 meseci starosti do polaska u osnovnu školu izdvajaju se godišnje značajna sredstva, samo u 2019. godini više od 480 miliona dinara. To je znatno više nego ranijih godina. U svemu tome značajan doprinos daje i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje se, uglavnom, koriste za realizaciju pripremnih programa za polazak dece u osnovnu školu.

Ova velika novčana sredstva koriste se za isplatu zarada za više od 400 zaposlenih u ustanovi, a ostalo, svega deset odsto, za pripremanje hrane, održavanje objekata i tekuća investiciona ulaganja, nabavku didaktičkih sredstava i opreme, kaže prof. dr Miroljub Ivanović, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja i sporta, u razgovoru za kolubarski.info.

„Valjevo izuzetno pažnju poklanja brizi za decu i zato ćemo i u narednoj godini nastojati da za te potrebe povećamo budžetska davanja, a sve s ciljem da nijedno dete ne ostane van vrtića u kojima sada boravi 2.572 mališana. Ove godine smo u Predškolsku ustanovu upisali 429-oro dece, ali, na žalost, za 308-oro dece nije bilo mesta. Očekujemo da će ovaj problem biti rešen do početka naredne školske godine kako bi sva prijavljena deca mogla da se upišu u vrtić. U tom cilju radićemo na adaptaciji stare zgrade OŠ „Milovan Glišić“ u Valjevu i prilagoditi je za potrebe vrtića“.

Koliku pažnju grad Valjevo poklanja brizi za svoje najmlađe stanovnike govori i podatak da svako treće i naredno dete u porodici ima besplatan boravak u vrtićima, kao i deca iz hraniteljskih porodicama i porodica koje primaju novčanu socijalnu pomoć.

INFO 24 / Kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *