Fabrika „Krstako“ će zapošljavati do 250 radnika 

Fabrika „Krstako“ u Beloševcu je za godinu i po dana od početka radova do danas, kada je u toku probna proizvodnja u oblasti prerade drveta i pravljenju peleta, postala jedna od najvećih investicija u ovoj oblasti na Balkanu.

Put od čiste livade do moderno opremljene fabrike, podržale su banke i lokalna samouprava, a investicija vredna šest miliona evra ima potencijal da zaposli i do 250 radnika. Sa vlasnikom i direktorom „Krstaka“ Milanom Krstićem su razgovarali predstavnici grada Valjeva, koji su obišli fabriku – gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović i zamenik predsednika Skupštine Mihailo Milutinović.

fabrika krstako
Foto: Željko Bošković

“Značaj fabrike je višestruk, ne samo što će zaposliti oko 150 ljudi, već i veliki broj kooperanata sa sela, jer oni isto tako mogu da nađu interes sa „Krstakom“, a ne da idu u Prijepolje, Bosnu  ili negde drugde po Srbiji gde su do sada vozili svoje proizvode. Značaj za selo je ogroman, jer seljaci i kad predaju malinu, šljivu i kupinu mogu uvek i da se bave proizvodnjom drveta i da imaju siguran plasman baš ovde u ovoj fabrici”, rekao je gradonačelnik i istakao da su proizvodi izvozno orijentisani na tržišta Kine, Bliskog Istoka, a od zapadnoevropskih zemalja, daske i pelet se izvoze u Austriju i Italiju, što je značajno u razvoju privrede ovog kraja i Srbije.

fabrika krstako
Foto: Željko Bošković

“Odlučili smo se da dođemo u Valjevo iz dva razloga – otac je rodom iz ovog kraja, a drugi razlog je izuzetno kooperativna saradnja sa gradonačelnikom Gvozdenovićem, koji nam je bio na raspolaganju 24 sata dnevno od početka celokupnog projekta. Moram pohvaliti celokupnu lokalnu samoupravu koja je pokazala veliku predusretljivost za sve naše probleme koje smo imali od početka projekta do sada”, kaže vlasnik Milan Krstić.

fabrika krstako
Foto: Željko Bošković

Prema njegovim rečima, dnevni kapacitet prerade je 120 kubika svežih trupaca u dve smena, a u peletari koja se nalazi u krugu fabrike se može proizvoditi 50 tona peleta na dan. U prvoj fazi će biti  zaposleno 120 ljudi, u drugoj fazi oko 200 ljudi, a u trećoj fazi se očekuje proizvodnja električne energije sa kogenerativnim postrojenjima, kada bi se zaposlilo 250 ljudi.

fabrika krstako
Foto: Željko Bošković

Gradonačelnik Valjeva je istakao da je podrška Javnog preduzeća „Puteva Srbije“ i Darka Glišića da se asfaltira put kroz Beloševac, do kraja valjevske i početka mioničke opštine, omogućila da se u ovom delu razvije mini industrijska zona. Gradonačelnik ističe da je pred ovom gradskom vlašću sledeći zadatak, a to je da se uz podršku Republike Srbije završi put M4 ka Beogradu, čime bi se povezale postojeća i buduća industrijska zona sa ovom u Beloševcu.

I vlasnik „Krstaka“ se slaže da bi to značajno pomoglo njegovoj, ali i drugim firmama koje posluju na ovoj teritoriji da olakša pristup auto-putu i skrati put beogradskom aerodromu, što će firme koje posluju u Valjevu svrstati u red konkurentnih srpskih firmi.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *