Valjevo: Sećanje na streljane radnike „Vistad“-a i Jevreje

U fabrici „Krušik“ u Valjevu (nekadašnji „Vistad“), na mestu gde je, na današnji dan pre 78 godina fašistički okupator streljao 50 nevinih radnika ove fabrike, održana je komemoracija.

Sećanje na jedan od najsvirepijih ratnih zločina u Drugom svetskom ratu, kome su prisustvovali članovi SUBNOR-a Valjeva, predstavnici Grada Valjeva, fabrike „Krušik“ evocirao je Rajko Milinković, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a.

“Ovaj zločin usledio je u znak snažnog otpora okupatora i domaćih izdajnika da uguše ustanak naroda ovog kraja. Sredinom septembra 1941. godine jedinice Valjevskog narodnooslobodilačkog odreda izvršile su blokadu Valjeva u kome se nalazila glavna nemačka divizija. Nemci su pokušali prodor prema Beogradu, Užicu, Loznici i Šapcu, ali u tome nisu uspeli. Svaki pokušaj je bio onemogućen od strane partizana na svim prilazima gradu. Borci Tamnavskog bataljona u selu Popučke otvorili su vatru na Nemce u blindiranom vozu i tom prilikom jedan Nemac je ranjen”, rekao je Milinković.

Ozlojeđeni ovom akcijom partizana Nemci su postupili po naredbi gde je za jednog poginulog Nemca streljano 100 Srba, a za ranjenog 50. Taoci su postali radnici ove fabrike. Sve zajedno, sa ostalim zatvorenicima, među kojima je bilo i 14 Jevreja streljali su u dve grupe po 25 međusobno povezanih žicom i tako dali svoje živote kao hrabri borci i sinovi ovog kraja.

Nije slučajno, dodao je Milinković, izabrano mesto za izvršenje zločina u „Vistad“-u. Nemci su ovim zločinom želeli da uteraju strah u narod, a posebno u radnike ove fabrike koji su baš tada izveli više značajnih akcija, kao što su iznošenje većih količina municije, sabotaže, onesposobljavanje mašina za rad, a mnogi od radnika su baš tada otišli u partizane.

Zato se danas, poručili su učesnici današnje komemoracije u fabrici „Krušik“, s ponosom sećamo svih koji su položili svoje živote za slobodu naroda i otadžbine.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *