Za rekonstrukciju zgrade Doma zdravlja u Valjevu od temelja do krova 273 miliona dinara

Najkasnije do kraja oktobra meseca ove godine počeće radovi na rekonstrukciji zgrade Doma zdravlja u Valjevu, od temelja do krova, površine 4.600 kvadratnih metara. Za to će se utrošiti 273 miliona dinara koje obezbeđuje Fond za investicije i javna ulaganja Republike Srbije.

Ovo je za  Kolubarski.info izjavila dr Branka Antić, direktor Doma zdravlja u Valjevu, naglašavajući da se radi o investiciji na koju se dugo čekalo, a koja ne bi mogla da se realizuje bez pomoći Vlade Republike Srbije. Istina, Grad Valjevo je iz budžetskih sredstava poslednjih nekoliko godina pomogao Domu zdravlja u nabavci nove opreme i najnužnijem renoviranju sa 200 miliona dinara.

Radove na rekonstrukciji zgrade izvodiće, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, konzorcijum na čelu sa preduzećem „Kej“ iz Valjeva. Prema planu, oni bi trebalo da budu završeni za godinu dana.

Predviđena je potpuna rekonstrukcija zgrade – od temelja do krova. Renoviraće se i urediti lekarske ordinacije, čekaonica za pacijente će dobiti i ozvučenje, laboratorije, propao i dotrajali krov, podrumske prostorije, a zastakliće se i terase koje će se koristiti za boravak dece i odraslih dok čekaju na pregled.

dr Branka Antic
Dr Branka Antić, direktorka Doma zdravlja Valjevo, Foto: Kolubarski.info

Posebna pažnja tokom renoviranja, ističe dr Antić, će se posvetiti renoviranju prostorija za smeštaj i rad Službe hitne pomoći koja sada radi u nepovoljnim uslovima, posebno kada se radi o prostorijama za lekare, pacijente i intervencije.

Radovi će se izvoditi i u neradne dane, tokom dana i noći, kako bi Dom zdravlja normalno funkcionisao. Prostora za nesmetano izvođenje radova ima dovoljno.

Ono što posebno ohrabruje to je opremljenost Doma zdravlja, koji po tome spada među najbolje u Srbiji. Ima dovoljno savremene opreme za dijagnostiku, dovoljno vozila za potrebe Službe hitne pomoći, a izmirena su i sva višegodišnja dugovanja za lekove. Nažalost, medicinskog osoblja, posebno lekara specijalista, nema dovoljno, ali to ne može da reši Dom zdravlja. Računa se na pomoć nadležnog ministarstva koje je takve mogućnosti najavilo.

Rekonstrukcija zgrade Doma zdravlja doprineće, kaže dr Antić, kvalitetnijem pružanju usluga pacijentima, a očekuje se da se i lekari više posvete svom poslu, kako bi se rasteretile specijalističke službe u valjevskoj bolnici i pacijenti nepotrebno slali na dodatne preglede.

Uporedo sa radovima na rekonstrukciji Doma zdravlja, vrše se i pripreme za rekonstrukciju zgrade Stomatološke službe. Za njeno renoviranje i nabavku opreme, neophodno je, prema prvim računicama, investirati oko 90 miliona dinara. Izrada projektne dokumentacije je pri kraju. I u ovom poslu računa se na pomoć Vlade Republike Srbije koja je i do sada pokazivala veliko razumevanje za pomoć valjevskom zdravstvu.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *