Grad Valjevo nabavio školski pribor za decu romske nacionalnosti

“Grad Valjevo je u budžetskoj 2019. godini planirao 4.140.000 dinara za aktivnosti iz Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma, a jedna od najvećih aktivnosti u okviru ovog akcionog plana jeste stipendiranje romskih učenika”, rekao je Radoica Rstić, predsednik Saveta za socijalnu politiku grada Valjeva danas, prilikom raspodele školskog pribora deci romske nacionalnosti.

udybenici romska deca
Foto: Željko Bošković

Grad Valjevo je za nabavku školskog pribora za decu romske nacionalnosti izdvojio 250.000 dinara i pribor je danas podeljen romskim asistentima koji će ga dalje proslediti predškolcima i osnovcima u valjevskim školama, svim gradskim i u tri seoske škole u Popučkama, Divcima i u Brankovini. Ove školske godine je upisano 288 učenika romske nacionalnosti u 10 osnovnih škola na teritoriji Valjeva.

udzbenici romska deca
Foto: Željko Bošković

“Ono što je za mene značajan podatak jeste da ove godine imamo 45 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Svima nam je jasno da većina romske dece potiče iz socijalno ugroženih porodica. Neki su čak na ivici siromaštva i sigurno će ovakav vid pomoći njima i njihovoj porodici i značajno olakšati život”, zaključio je Rstić.

udzbenici romska deca
Foto: Željko Bošković

“Pribor koji je danas Grad Valjevo obezbedio, veoma je značajna pomoć roditeljima, jer je školski pribor velika stavka u porodičnom budžetu i zahvaljujem se gradu Valjevu na podršci”, reči su Dalibora Jovanovića, pedagoškog asistenta o značaju podele školskog materijala.

Grad Valjevo nastavlja sa politikom podrške romskoj nacionalnoj manjini. Nakon usvajanja tri akciona plana za unapređenje položaja romske nacionalnosti vezane za stanovanje, zapošljavanje i zdravstvo, nedavno je realizovan i jednodnevni izlet na Zlatibor 12. oktobra, gde su učestvovala 53 učenika u pratnji svojih pedagoških asistenata.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *