Gvozdenović: Budžet grada Valjeva jedan od tri najbolja u Srbiji

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je gostujući na TV Vujić rekao da je budžet grada Valjeva jedan od najboljih u Srbiji i da se zbog toga Valjevo svrstava u tri najbolja grada po kreditnom rejtingu.

“To je lista svetske agencije „Mudis“ što dovoljno govori o raspolaganju, kreiranju i planiranju budžeta. Budžet je jedna dinamična stvar. Kao i kada odete na Skupštinu, nikada ne znate šta će se desiti, tako i sa budžetom. Možete planirani šta ćete i kako ćete raditi, ali ne možete neke stvari koje život i vreme nose da isplanirate. Sama činjenica da je budžet skrojen tako da smo imali ove godine za devet meseci bolje punjenje budžeta za 300 miliona u odnosu na prethodnu godinu za isti period, to demantuje svaku tvrdnju da se neracionalno troši novac”, rekao je gradonačelnik Gvozdenović.

On je istakao važnost završetka radova i otvaranja Šeste škole nakon dve decenije.

“Meni je zadovoljstvo da je škola otvorena i zaista mi je srce puno kada vidim igralište Šeste škole i kada sam video sam enterijer, učionice, fiskulturnu salu, a to što možda nisu došli neki koji su trebali da dođu, sve govori o njima, a ništa o meni i o ovoj vlasti”, naglasio je Gvozdenović.

Gvozdenović je naveo i to da su u prethodnih godinu i po dana sve ulice u centru grada renovirane, izuzev ulice Vuka Karadžića gde je urađena vodovodna mreža.

“Mnogo toga možemo još da uradimo, mnogo ćemo i uraditi do kraja godine. Aktivnosti na selu su bile izuzetne. Bili smo u Kamenici, Pričeviću, ići ćemo ovih dana u Dupljaj. U mnogim selima sam bio gde niko nikada nije kročio, a bio je na čelu ovog grada”, rekao je gradonačelnik i dodao da ova gradska vlast daje sve od sebe, a oni koji kritikuju imaju pravo na to.

“Naše je da radimo i da se pripremamo za nove izbore, ali isto tako i da građane uverimo da smo baš mi ti koji mogu ovaj grad da stave na pravo mesto kada su u pitanju gradovi u Zapadnoj Srbiji i šire.

Podsetio je da je urađen parking u samom centru, iza zgrade RFZO- a i dodao da postoji još prostora gde treba obratiti pažnju kao što su parkinzi u centru grada.

“Ima tu još prostora da se uradi parking, iza zgrade Privrednog i Osnovnog suda, i mislim da sam centar grada poprima onaj oblik koji bi trebalo da bude, a to je ponos Valjeva”, naveo je Gvozdenović.

Izgradnja puta M-4 početkom sledeće godine

“Novi auto–put je ušao u budžet Vlade Republike Srbije. On će se sigurno raditi početkom sledeće godine. Idejno rešenje tog puta je urađeno i bilo je prezentovano građanima Valjeva, 20. septembra u sali Skupštine grada. Isto tako, uradili smo značajan deo kolizija koji prolazi kroz Valjevo. Put prolazi i preko Lajkovačke teritorije, gde su i oni odradili svoj deo posla kako valja. Ono što je bitno jeste da će to biti jedna brza saobraćajnica. Prilikom otvaranja puta Miloš Veliki, imao sam priliku da se sretnem sa predsednikom Republike gospodinom Vučićem, gde je on apsolutno informisan i stoji iza toga da će se put M4 koji spaja Valjevo sa Nepričavom i priključkom za auto–put Miloš Veliki raditi početkom sledeće godine. Taj put reševa mnoge probleme. Pre svega, otvara put Valjevu ka ostatku Srbije, najbrža saobraćajnica ka Bosni preko Loznice, a građani Valjeva koji rade u Beogradu mogu da žive u Valjevu i obrnuto. Što se tiče tog puta tu su stvari izvesne i jasne. Država je stavila to u svoj plan, stavila u svoje prioritete. Naše je da uradimo naš deo posla i izvesno je da će početi sa radom početkom sledeće godine, što je priča već 20 godina.

Komentarišući štrajk radnika u fabrici Gorenje, gradonačelnik kaže da to nije ništa novo.

“Razgovarao sam sa direktorm Gorenja i ne vidim da je tu alarmanto stanje. Mislim da je najbolje da se rukovodstvo fabrike i radnici dogovore oko nekog minimuma konsenzusa koji mogu da postignu u tom momentu. Videti šta je to što je realno, a šta je to što u nekom narednom periodu može da se ostvari”, rekao je Gvozdenović.

“Mislim da ćemo vrlo brzo imati puštanje u proizvodnju jedne srednje fabrike drvno–prerađivačke namene u selu Beloševac. U pitanju je firma „Kastako“ i to je najveća srpska domaća investcija urađena u zadnje dve, tri godine. Mi smo asfaltirali put kroz Beloševac i svi ljudi koji imaju svoje pogone i svoje fabrike u tom pravcu, kažu da je rekonstrukcijom i asfaltiranjem oživeo taj put. Zahvalnost Vladi Srbije koja je preko JP „Putevi Srbije“ finansirala taj put i nadamo se da će u buduće biti još bolja saradnja”, istakao je Gvozdenović.

Država trebalo više da učestvuje u kupovini Srbijanke

Gradonačelnik je, ocenjujući situaciju povodom prodaje valjevske Srbijanke, rekao da je po njegovom mišljenju država trebalo više da se angažuje i da aktivno učestvuje u toj licitaciji.

“Država je po meni kapitalac, kao i svaki pojdinac, ona štiti svoje interse, a to što su interesi države pre interesa pojedinaca, to govori samo u prilog organizovanosti jedne države. Ja sam uvek za to da privatna inicijativa ima svoj prostor i da se da mogućnost da se nešto uradi”, istakao je Gvozdenović.

Prema njegovim rečima mnoge stvari su se pomerile i ocenjuje da ima još prostora i u drugim segmentima.

“Smatram da možemo mnogo više i nikad nisam zadovoljan onim što smo uradili. Mislim da smo više trebali po planu aerozagađenja da se pozabavimo nekim rešenjima, mada mi imamo svoju komisiju i svoje radno telo koje se bavi aerozagađenjem. Neke stvari smo pomerili. Pre svega, mislim da je svrha rešavanja tog problema dovođenje gasa, a po mojim informacijama to je tu blizu, već je u Obrenovcu. Ključ je da se velike zgrade koje nisu priključene na centralno grejanje, a nalaze se u centru ili širem centru grada da se one priključe na sistem daljinskog grejanja. Već spremno dočekujemo dolazak gasa u Valjevo, ali ono što želim da istaknem je činjenica da smo mi Bolnicu i Dom zdravlja priključili na sistem daljinskog grejanja, kao i da su radovi u toku i ispred zgrade Supa”, naglašava gradonačelnik.

“Otvaramo ulicu Mirka Obradovića. Zamenili smo velki broj azbestnih cevi u gradu, što opet govori u prilog tome da je ekologija nama izuzetno važna, ali naglašavam da je to možda neka stvar kojom smo više trebali da se bavimo. Što se tiče investicija verujte mi da kupovinom zemljišta za industrijsku zonu, gde je grad bez dinara zaduživanja izdvojio 270-280 miliona, ne samo za kupovinu zemljišta, nego i za rešavanje imovinsko – pravnih odnosa, eksproprijaciju za novi put, projektovanja novog puta koji vezuje staru i novu industrijsku zonu, upravo pokazao Srbiji da je ova gradska vlada, domaćinska vlada i da spremno očekujemo nekog novog investitora”, kaže Gvozdenović.

Za izbore se spremamo kao da će biti rekordna izlaznost

“Radimo svoj posao i u tuđe poslove se ne mešamo. Što se tiče ovog momenta kada se govori o bojkotu, ja mislim da je to legitimnog pravo da odluče ko će ili neće ići na izbore. Uopše se ne obaziremo kao Srpska napredna stranka, a i predsednik Vučić je rekao da je to izbor svakoga ko vodi neku poltičku opciju, da li će ili neće učestvovati na političkim izborima. Ja samo ne bih voleo da bude nekih nemira, ali nisam siguran da je to u Valjevu moguće i taj bojkot nama veoma malo znači, bar kada je Srpska napredna stranka u pitanju”, rekao je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

7 Komentara

  1. Marko
    October 18, 2019 - 5:30 pm

    Biti treći u bilo kojoj oblasti je veliki uspeh, a ako se taj uspeh tiče kreditnog rejtinga onda je to još veći uspeh, a ako uzmemo u obzir da su ispred vas Beograd i Novi Sad to postignuće je za svaku pohvalu i poštovanje. Sve čestitke i samo tako nastavite.

    Reply
  2. Brđanac
    October 18, 2019 - 5:33 pm

    Napokon da je neka gradska vlast smogla snage da završi ono što je započeto pre 20 godina. Ovaj deo grada je konačno dobio školu kakvu zaslužuje po svim parametrima.

    Reply
  3. Nevena
    October 18, 2019 - 5:36 pm

    Ako uspete da napravite put koji će da nas spoji sa autoputem javno ću da priznam da ste najbolji gradonačelnik koje je valjevo imalo ikada.

    Reply
  4. Komšija
    October 18, 2019 - 5:42 pm

    Bobo legendo svaka ti čast mogu samo da ti pljunu pod prozor. Radiš sve i to ne vidi samo ko je zlonameran, a ovo je možda jedino mesto gde čovek može da ti napiše nešto i da to bude objavljeno a ne da brišu kao na nekim portalima!

    Reply
  5. Snežana
    October 18, 2019 - 5:44 pm

    Mnogo važna stvar. Verovatno je istraživanje naručeno kao što uvek rade!

    Reply
  6. GANE
    October 24, 2019 - 5:38 pm

    Ovo je naj veći lažov u zapadnoj Srbiji,govedo bez imalo obraza i srama.Neradnik nemeša se u svoj posao.

    Reply
  7. Dragan
    January 16, 2020 - 2:31 pm

    Veliki lažovi,kakav crni treći budžet u zemlji,možda od pozadi…

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *