Valjevo: Sutra sednica Skupštine grada – u centru pažnje rebalans budžeta

Milorad Ilić, predsednik Skupštine Grada Valjeva sazvao je za sutra, 4. oktobar 2019. godine redovnu sednicu Skupštine. Pred odbornicima će se naći više od 60 tačaka dnevnog reda. U centru pažnje biće razmatranje predloga Odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu grada Valjeva – drugi rebalans za 2019. godinu.

Đorđe Pavlović, sekretar Skupštine kaže da ovako obiman dnevni red ne znači i da će sednica trajati duže nego obično, jer se 25 tačaka dnevnog reda odnosi na donošenje Odluke o određivanju naziva ulica i zaselaka u naseljenim mestima na teritoriji grada Valjeva. Do sada je nazive dobilo preko 1700 ulica i zaselaka što će u buduće biti od velike pomoći građanima, ali i radu gradskih i državnih organa, hitnim službama i drugima koji pružaju pomoć građanima.

Očekuje se da će odbornici posebnu pažnju pokloniti drugom rebalansu budžeta za ovu godinu. Po novom predlogu, izmenom Odluke o budžetu planirani su prihodi od 3 milijarde i 375 miliona dinara budžetskih sredstava i više od 119 miliona dinara iz ostalih izvora prihoda. Za razliku od prvog rebalansa posle kojeg je struktura prihoda ostala na prvobitno planiranom nivou, planirana sredstva budžeta Grada u drugom rebalansu su smanjena za 57,4 miliona dinara, što čini 1,67 % u poređenju sa očekivanjima za ovu godinu.

Prema rečima Željka Tabaševića, rukovodioca gradskog Odeljenja za finansije, rebalans se vrši na osnovu priliva sredstava u budžet tokom prvih osam meseci ove godine, ali i procene moguće realizacije ostvarenih prihoda do kraja godine. Značajno je da se planira povećanje sredstava za uređenje industrijske zone, dok su očekivani prihodi od prodaje imovine smanjeni sa 355 na 283 miliona dinara.

Odbornike će, verovatno, najviše interesovati šta će se menjati u rebalansu budžeta u odnosu na komunalnu izgradnju, gde se za saobraćaj i infrastrukturu predlaže veće izdvajanje sredstava.

Pred odbornicima će se naći još nekoliko zanimljivih tačaka dnevnog reda, kao što su odluke o održavanju čistoće na površinama javne namene, upravljanju javnim parkiralištima, a zatim, usvajanje Akcionog plana zapošljavanja roma i romkinja u naredne četiri godine, te usvajanje programa ppodrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u ovoj godini i dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

Značajno je, takođe, i najvljeno donošenje Odluke o stavljanju van snage ranije donete Odluke o opredeljenju namene objekta u Krarađorđevoj ulici u Valjevu – zgrade Doma Vojske za potrebe biblioteke.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *