Valjevo: Festival duvan čvaraka po 14. put

U Valjevu je sve spremno za dvodnevni Festival duvan čvaraka koji se održava 5. i 6. oktobra 2019. godine pod pokroviteljstvom Grada Valjeva, a u organizaciji Turističke organizacije Valjeva.

Programom festivala za subotu je predviđeno takmičenje u pripremanju valjevskih „šoder čvaraka“ uz zabavni program u kome će učestvovati poznati interpretatori narodnih pesama. Istog dana predviđeno je i takmičenje u igranju narodnih kola „Dvojka fest“.

Drugog dana festivala, kada će se obaviti i svečano otvaranje, predviđeno je proglašenje pobednika i dodela priznanja najboljim majstorima u pripremanju valjevskih čvaraka.

slavan-batocanin-duvan-cvarci-cvarkijada-valjevo

Za takmičenje u pripremanju čvaraka prijavilo se više od 200 učesnika iz Valjeva i okolnih mesta, kaže za Kolubarski.info Nikola Radojičić, predsednik Organizacionog odbora festivala. Organizovana je i turistička šetnja gradom, kao i popusti za goste u okviru akcije „Kupi kartu i ostvari popust“, koji se odnose na posetu Modernoj galeriji, Narodnom muzeju, ali i ostvarivanje pogodnosti kod kupovine čvaraka.

Organizatori očekuju da će, kao i ranijih godina, posećenost biti velika, za dva dana blizu 100 hiljada posetilaca i gostiju, kaže Slavan Batočanin, valjevski „Kralj čvaraka“, utemeljivač ove manifestacije koji tvrdi da se za dva dana, koliko traje festival, koji se održava na platou Centra za kulturu i na keju reke Kolubare, proda 100 hiljada kilograma ovog veoma traženog proizvoda od svinjskog mesa.

Festival će, najavljuju organizatori, početi prangijama na obližnjem brdu Vidrak, uz pesmu „Pukni zoro“. Najbolje takmičare očekuju vredne novčane nagrade i pehari, kao i najbolje igrače kola.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *