Povodom Međunarodnog dana starijih: Grad Valjevo brine o starijim sugrađanima

Grad Valjevo brine o starijim sugrađanima, pa je povodom Međunarodnog dana starijih osoba, koji se danas, 1. oktobra obeležava u svetu i kod nas, u Gradskoj kući priređen prijem za predstavnike udruženja penzionera i invalida rada.

U ime gradonačelnika Valjeva, sa penzionerima je razgovarao član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović. On je istakao da se iz godine u godinu odvaja sve više novca za aktivnosti udruženja penzionera, a sve je više udruženja koja konkurišu sa projektima, posvećenim unapređenju kvaliteta života najstarije populacije u našem gradu.

prof dr miroljub ivanovic
Prof. dr Miroljub Ivanović, Foto: Željko Bošković

– Dva udruženja su konkurisala sa projektima 2018. godine i to su bili Udruženje penzionera unutrašnjih poslova koji su za svoj projekat dobili 200.000 i Pokret „Treće doba“ 150.000 dinara. Ove godine za aktivnosti udruženja je opredeljeno 550.000 dinara, za Udruženje penzionera grada Valjeva 100.000,  Pokret „Treće doba“ 100.000 i Udruženje penzionera MUP-a 350.000 dinara. Uskoro izlazi novi konkurs, pa vas pozivam da se prijavite sa projektima, jer je to jedini način kako grad Valjevo može da finansira vaše aktivnosti- rekao je Ivanović.

On je istakao da su značajna izdvajanja iz budžeta grada Valjeva za poboljšanje uslova života naših starijih sugrađana.

– Skupština grada je u 2018. godini opredelila 25 miliona, a 2019. godine 29 miliona za besplatan prevoz, za starije od 65 godina. Penzioneri su i ovog leta mogli da koriste popust na bazenima u Petnici, pa su dnevnu kartu plaćali 180 dinara, umesto 250 dinara, kolika je redovna cena- rekao je prof. dr Miroljub Ivanović i naglasio da je cilj današnjeg susreta da se sagledaju potrebe ove populacije, kako bi se iduće godine u budžetu grada Valjeva opredelio novac za one aktivnosti koje su najpotrebnije starijima.

Medjunarodni dan starijih 1
Foto: Željko Bošković

Bogosav Ivanović, je u ime Pokreta „Treće doba“ predložio da se besplatan prevoz za starije od 65 godina, proširi i na prigradski prevoz, jer bi se time pomoglo starijim stanovnicina koji žive u selima da češće dolaze na preglede kod lekara, ali bi im se izjednačio položaj sa starijima koji koriste besplatan gradski prevoz. On se zahvalio gradu Valjevu na podršci u organizaciji Olimpijskih igara za starije koje su organizovane ove godine u Valjevu. Jedan od predloga iz ovog pokreta je i da se uvedu pokretne apoteke, koje bi obilazile valjevska sela i na taj način omogućila starijim stanovnicima da lakše dođu do potrebnih lekova.

Predsednik Udruženja penzionera MUP-a Valjevo Vladan Milivojević je izrazio nadu da će se nastaviti sa izgradnjom Gerontološkog centra u Valjevu.

Današnjem prijemu su prisustvovali i predstavnici Udruženja vojnih penzionera i invalida rada.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *