Valjevo: Sećanje na Sinđelića sa Povlena

Po lepom danu rane jeseni, danas je u selu Gornje Leskovice kod Valjeva održan parastos i komemoracija vojniku JNA Stojadinu Mirkoviću koji je junački poginuo braneći skladište municije u Bedeniku kod Bjelovara, u Hrvatskoj, od hrvatskih bojovnika 29. septembra 1991. godine.

stojadin mirkovic 2
Foto: Željko Bošković

Tog dana ovaj hrabri vojnik, Sinđelić sa Povlena, prvi put nije poslušao naređenje svog komandanta majora Milana Tepića da se oklopnim transporterom, kojim je dejstvovao po neprijatelju, udalji od branjenog skladišta JNA. Rekao je da to naređenje ne može izvršiti, jer bi time pogazio vojničku čast i datu zakletvu otadžbini. Samo što je izgovorio te reči transporter je pogodila zolja, a skladište u kome je bilo 180 tona eksploziva i municije Major Tepić je digao u vazduh i tom prilikom i sam poginuo.

stojadin mirkovic 3
Foto: Željko Bošković

Pomenu na seoskom groblju gde su sahranjeni posmrtni ostaci vojnika Mirkovića, pored rodbine, prisustvovali su i predstavnici grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva i Milorad Ilić, predsednik Skupštine grada Valjeva, predstavnici Vojske Srbije iz Drugog centra za obuku u Valjevu, predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912. – 1918., njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda i meštani sela.

stojadin mirkovic 4
Foto: Željko Bošković

Na dane i nevolje koje su pratile porodice nastradalih vojnika u Bjelovaru i traženja posmrtnih ostataka podsetila je Ljiljana Bulatović, novinarka iz Beograda rekavši da je vojnik Mirković oličenje srpskog sina, a Anka Mirković – oličenje srpske majke. Stojadin je ostao veran vaspitanju koje je poneo iz svog doma kada je reč o odbrani svoje domovine i slobode za koju je dao život.

stojadin mirkovic 5
Foto: Željko Bošković

Svečanost je, zatim, nastavljena u dvorištu OŠ u Gornjim Leskovicama gde je podignuta spomen – bista vojniku Stojadinu Mirkoviću, a na koju su danas vence i cveće položili porodica junaka, Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Grada Valjeva, Vojske Srbije, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912. – 1918. i drugi.

stojadin mirkovic 6
Foto: Željko Bošković

Na zatim održanoj komemoraciji učenici OŠ u Gornjim Leskovicama podsetili su na junaštvo i hrabrost vojnika Stojadina Mirkovića kao primer mladim generacijama.

Obraćajući se učesnicima komemoracije, Milorad Ilić, predsednik Skupštine grada Valjeva, je rekao da su kralj Aleksandar Karađorđević i Josip Broz Tito obeležili junake, podvige i pobede svojih boraca i red je da to učini i ova generacija, a za Valjevo su to pilot pukovnik Milenko Pavlović, vojnik Stojadin Mirković i svi oni koji su dali svoje živote u odbrani otadžbine.

stojadin mirkovic 7
Foto: Željko Bošković

Predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912. – 1918. su danas predložili da bi Valjevo ubuduće trebalo da, kroz ustanovljenje Dana sećanja, da sačuva i otrgne od zaborava sva junaštva i pobede naroda ovog kraja.

Grad Valjevo je već doneo Odluku da vojniku Stojadinu Mirkoviću podigne spomenik u parku Vide Jocić u Valjevu.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *