Valjevo: Patrijarhu srpskom Irineju novoustanovljeni Orden Sv. Justina

U okviru obeležavanja 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 40 godina od smrti Prepodobnog Oca Justina i 125 godina od njegovog rođenja u manastiru Ćelije kod Valjeva obavljeno je osvećenje trooltarne novoizgrađene crkve posvećene Svetom Savi (centralni oltar), Svetom Justinu Filozofu (južni oltar) i Prepodobnoj Mariji Egipćanki (severni oltar).

Svečanom osvećenju koje je obavio Episkop Valjevski Milutin uz sasluženje većeg broja episkopa među kojima su bili Mitropolit Crnogorsko – Primorski Amfilohije, Episkop Marko iz Rusko–Zahumske Crkve i drugi sa sveštenstvom i monaštvom iz više eparhija, prisustvovali su i đaci Bogoslovije iz Prizrena, zatim predstavnici Vojske Srbije, skupštine grada, ambasade Ruske Federacije i drugi.

Celije 2
Foto: Željko Bošković

O životu i delu Svetog Ave Ćelijskog (doktor Justin Popović) koji je u ovom manastiru proveo značajan deo života govorio je Episkop Bački Irinej rekavši, pored ostalog, da ova svečanost ima veliki značaj za Eparhiju Valjevsku, ali i sve koji čine pravoslavnu vaseljenu jer je Sv. Otac Justin bio velikan, ne samo srpskog roda, već i duhovnik i bogoslov Srpske Crkve. Bio je apostol svoga vremena, hodajući – živo Jevanđelje, onaj koji ga svedoči svim svojim bićem i širi ga po svetu.

Celije 3
Foto: Željko Bošković

Svečanost u Ćelijama završena je čitanjem poruke koju je Episkopu Valjevskom Milutinu i ostalima učesnicima svečanosti uputio Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej. Ovom prilikom uručen je novoustanovljeni Orden Valjevske Eparhije koji nosi ime Svetog Oca Justina. Prvi primerak ovog odlikovanja dodeljen je Patrijarhu srpskom Irineju, duhovnim sinovima Oca Justina kao i Igumanija Glikerija sa sestrinstvom manastira Ćelije koja je dala nemerljiv doprinos ostvarivanju želje Ave Justina da se prihodom od njegovih autorskih prava izgradi ova bogomolja.

Inače, trioltarnu crkvu projektovao je nedavno preminuli arhitekta Predrag Ristić kome je takođe posthumno pripao Orden Svetog Ave Justina. Crkva je po njegovom projektu počela da se gradi još 2007. godine, a završena je u potpunosti ovoj kada se obeležava značajan jubilej Srpske Pravoslavne Crkve.

J. Stojić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *