Valjevo: Bolnica dobila najsavremeniji inkubator

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministar bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Republike Srbije uručila je danas, na prigodnoj svečanosti, Opštoj bolnici u Valjevu najsavremeniji inkubator za potrebe Službe za vantelesnu oplodnju.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo što je do sada Valjevska bolnica racionalno upotrebila odobrena sredstva i da je to razlog što se Ministarstvo opredelilo da pomogne nabavku najmodernijeg inkubatora čija je vrednost oko 2 miliona dinara.

Ovim želimo da, dodala je, da u brizi za čovekom pomognemo porodicama da se ostvare ne samo na profesionalnom nivou, već i kao roditelji. Mere koje preduzimamo na tom planu u Srbiji već daju rezultate. Posle mnogo godina povećao se broj novorođene dece.

inkubator 3
Foto: Željko Bošković

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović je informisala rukovodstvo Valjeva da je Ministarstvo opredelilo sredstva za izgradnju igrališta u Naselju Oslobodioci Valjeva u iznosu od 5 miliona dinara. Tu će se deca tokom celog dana okupljati, družiti i kroz igru vaspitavati. Značajna sredstva obezbediće se i za pomoć ženama sa sela kako bi se osposobile da se bave proizvodnjom i tako ostvaruju prihode u domaćinstvu, a ne da to, kakav je sada slučaj, čine samo muški članovi porodice. Znatna pomoć pružiće se i nezaposlenim roditeljima u zbrinjavanju dece kroz igraonice i druge vidove zabave.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović se zahvalio na podršci ministarki Đukić Dejanović u opremanju Valjevske bolnice kojoj veliku pomoć pruža i Grad Valjevo kao i privredna preduzeća. Tako je HK „Krušik“ pomogla nabavku dva ultrazvučna aparata za potrebe ginekološko – akušerske službe, a Grad Valjevo je, takođe, u saradnji sa privrednim društvima učestvovao u nabavci druge medicinske opreme. Zamolio je za pomoć ministarke u nabavci još jednog savremenog ultrazvučnog aparata za potrebe porodilišta u narednoj godini.

inkubator 2
Foto: Željko Bošković

Ministarka Đukić Dejanović je pohvalila do sada postignute rezultate u radu Centra za VTO koji je među najuspešnijima u našoj zemlji. O tim rezultatima govorio je i doktor Branko Budimirović, šef Centra za VTO i najavio da se tokom ove godine očekuje rađanje 400. bebe dobijene vantelesnom oplodnjom. Dobijeni inkubator koji služi za kulturu ćelija, a koji do sada Centar nije imao, će pomoći da se postižu još bolji rezultati. S tim u vezi zatraženo je da se u tekućoj godini poveća broj usluga koje ovaj Centar pruža, i to ne samo iz Kolubarskog okruga, već iz svih krajeva Srbije.

Prigodnoj svečanosti uručenja ovog najsavremenijeg inkubatora prisustvovao je i Đorđe Milićević, potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije, koji je ukazao na značaj nastavka dobre saradnje između Grada Valjeva i Vlade Republike Srbije i obećao pomoć da ona bude još uspešnija.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Roki
    September 25, 2019 - 10:26 pm

    BOLJE DA SI OKRECIO ONU BOLNICU I SREDIO NEGO STO BILO STA KUPUJES,LJUDI U BOLNICI JE KATASTROFA,KAO DA JE COVEK OTISAO NA OTPAD UZAS UZAS…FUJJJ BRE

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *