Štrajk u „Gorenju“ – Radnicima će biti isplaćeni nezastareli troškovi, u izgledu povećanje zarada

Svim zaposlenima, bez obzira na to da li još rade u kompaniji ili ne, od 25. septembra do kraja 2019. godine u četiri mesečne rate isplatiće se nezastareli troškovi od 1. maja 2016. godine do 31. decembra 2018. godine sa pripadajućom zakonskom kamatom.

Ovo je danas saopšteno iz poslovodstva kompanije „Gorenje“ u Valjevu koja posluje u sastavu kineske kompanije „Hajsens“. Time će biti samo delimično ispoštovani zahtevi Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata „Gorenje“ i Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Oni traže povlačenje sporazuma o isplati putnih troškova i povećanje zarada za 15%. To su neki od zahteva zbog kojih je juče oko 600 radnika prve smene, od 1.700 koliko ih je zaposleno, obustavilo rad u četvoročasovnom trajanju. Zahtevi su jasni, rekli su, jer nam nisu isplaćeni obračunati putni troškovi za period od 1. jula 2016. godine do 31. decembra 2018. godine, naknada za uslove rada od 5.000 dinara i razlike u platama za sve zaposlene koje im pripadaju po Zakonu o radu. Zahtev se odnosi i na povećanje plate svim zaposlenima za 15%, izgradnja restorana za ishranu i isplata drugog dela regresa u visini od 12.000 dinara.

Poslodavac je najavio mogućnost povećanja zarada nakon sumiranja poslovnih rezultata za period januar-novembar ove godine i najavio da je u izradi nova sistematizacija radnih mesta u čemu će učestvovati i predstavnici sindikata. Biće ispunjen zahtev za otvaranje restorana za ishranu u vidu kantine koji će uskoro početi sa radom, a svi zaposleni će dobijati nakanadu za topli obrok.

Predstavnici sindikata u onome što smo saznali u razgovoru sa njima su samo delimično zadovoljni saopštenjem poslovodstva kompanije kojima su dali rok od dve nedelje da se izjasne o njihovim zahtevima. U zavisnosti od odgovora preduzimaće dalje mere u vidu organizovanja štrajka u dužem trajanju.

Naravno, poslovodstvu „Gorenja“ koje kontinuirano vodi socijalni dijalog stalo je da se ovi nesporazumi otklone kako bi mogli brže da ostvaruju ambiciozne poslovne planove. Po toj odgovornosti „Gorenje“ i “Hajsens“ su , bar, poznati.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *