„Kupinijada“ na Stavama uz najbolju kupinu, sportske igre i medicinsko selo

Manifestacija poput „Dana kupine“, koja je u nedelju održana 12. put za redom u selu Stave kraj Valjeva, prilika je da se promoviše selo, prikažu dostignuća meštana, ali i da se obave medicinski pregledi. Sve je ovo bilo sastavni deo „Kupinijade“ na Stavama, a Seoske olimpijske igre, čije je finalno takmičenje održano juče na Stavama, dodatno su doprineli da ovo živopisno selo ispod planine Medvednik oživi i privuče veliki broj meštana i posetilaca. Na ovoj privredno- turističkoj manifestaciji održana je izložba domaće radinosti, takmičenje u pravljenju gulaša i pasulja, medicinsko selo i reli džipova, kao i finale Seoske olimpijske igre. U muzičkom programu je učestvovao KUD „Krušik“ iz Valjeva.

Brojni posetioci su došli iz raznih krajeva Srbije, a bili su prisutni predstavnici turističkih organizacija Loznice, Krupnja i Bjeljine. Manifestaciji su prisustvovali i  generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković i vicešampionka u streljaštvu Ivana Maksimović.

Foto: Željko Bošković

 

U takmičarskom delu „Kupinijade“, nagrade su dodeljene Dušku Jevtiću iz Stanine reke za najveću površinu pod kupinom, u kategoriji najveći prinos po hektaru nagrađen je Stefan Petrović iz Suvodanja, a za proizvodnji u otežanim uslovima je nagrađen Dejan Marković iz Bobove. Najuređeniji zasad ima Jevrem Rakić iz Sitarica, a najmlađi proizvođač je Branko Đurašinović iz Vragočanice.  Najbolju kupinu ove godine, po mišljenju komisije koju su činili  Đorđe Sovilj, Jovan Milinković i Srđan Stanojlović, imaju Ljuba Stojković iz Stanine reke, Miodrag Simanić iz Lopatnja, Stojan Aleksić iz Suvodanja, Bogdan Ristivojević iz Bobove, Boško Veselinović iz Gornje Grabovice i Milisav Divnić iz Bobove.

Na Stavama se od 2008. godine održava „Kupnijada“ na inicijativu tamošnje mesne zajednice, a uz podršku škole „Ilija Birčanin“,  Zavoda za poljoprivredu, Regionalne privredne komore i Turističke organizacije Valjeva i pod pokroviteljstvom grada Valjeva.

Foto: Željko Bošković

Član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović je otvarajući manifestaciju rekao da je rukovodstvo grada Valjeva, na čelu sa gradonačelnikom dr Slobodanom Gvozdenovićem, omogućilo i stvorilo uslove za formiranje zemljoradničkih zadruga u dve mesne zajednice u Poćuti i Oglađenovcu za organsku proizvodnju. U Poćuti na površini od 200 hektara planira se organska proizvodnja maline i kupine, a u Oglađenovcu na površini od pet hektara proizvodnju oraha, istakao je Ivanović:

– Grad Valjevo odvaja značajna sredstva za razvoj poljoprivrede, tako da je u 2019. godini budžetom grada Valjeva planirano 40 miliona dinara za selo.  Imajući u vidu da ovo planinsko selo koje se nalazi na obroncima planine Medvednik, po 12. put organizuje ovu manifestaciju, rukovodstvo grada je i ove godine, a i ranijih godina finansijski i organizaciono podržalo ovu manifestaciju, a glavni razlog je što oko 400 domaćinstava koja se nalaze u ovom području, oko 350 se bavi proizvodnjom kupine- rekao je Ivanović i podsetio da su proteklih šest meseci asfaltirani  putevi u selima Poćuta, Beloševac, Mrčić, Paune, Valjevska Loznica, Oglađenovac, Valjevska Kamenica, Gola Glava, Brankovina i Kozličić.

Foto: Željko Bošković

– Samo ovde u ova tri sela Bobova, Sitarice i Suvodanje, doneta je odluka od strane Štaba za vanredne situacije da se na području MZ Poćuta poprave makadamski putevi. Vi ste dobili 30 km u završnoj fazi, a prošle godine 20 km puta. Na kraju želim takmičarima sportsku sreću u osvajanju robnih i novčanih nagrada, uz iskrene želje da vam tržišni uslovi povećaju cenu maline. Zahvaljujem se organizatorima u nadi da će ova „Kupinijada“ dati doprinos razvoju poljoprivrede, turizma i sporta- zaključio je član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović.

Na Stavama je juče održano finalno takmičenje u okviru Seoskih olimpijskih igara, koje se organizuju pod okriljem Sportskog saveza Srbije. Takmičilo se osam ekipa iz osam valjevskih sela sa 142 učesnika.

Goran Marinković, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije je rekao da je cilj ovog projekta da se u manjim sredinama promoviše sport, zdravlje i druženje:

– Ove godine Sportski savez Srbije ušao je u pilot projekat gde je već određeno šest regionalnih takmičenja, a poslednje u nizu je ovo u Valjevu. Partneri su lokalna samouprava, Sportski savez grada Valjeva i MZ Stave. Glavni i jedini cilj ovoga je druženje, promocija sporta, zdravih stilova života i da probamo da  u ovim malim sredinama  aktiviramo populaciju da se bavi sportom. Planovi za sledeću godinu su da se svake godine broj učesnika povećava.

Foto: Željko Bošković

– Grad Valjevo i gradonačelinik dr Slobodan Gvozdenović imaju izuzetnu saradnju sa Sportskim savezom Srbije, a to pokazuje i nedavna poseta predsednika saveza Davora Štefaneka, a danas je sa nama i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković. Završno takmičenje  će se održati 31. avgusta u Rudnoj glavi kod Majdanpeka i prve dve plasirane ekipe će ići na završni turnir u Rudnu glavu- rekao je u svom obraćanju Milan Gajić, predsednik Organizacionog odbora Seoskih olimpijskih igara.

S.R.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *