U planinskom selu Stave skoro sva domaćinstva gaje kupinu

Stave, selo na padinama planine Medvednik bilo je ovog vikenda u znaku privredno – turističke manifestacije „Dani kupine“ koju su, uz podršku grada Valjeva, organizovali Turistička organizacija Valjeva, meštani ovog sela i drugi.

Manifestaciju, uz prisustvo meštana i gostiju iz susednih opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga, otvorio je prof. dr Miroljub Ivanović – član Gradskog Veća grada Valjeva, koji je rekao da u ovom planinskom selu od 400 domaćinstava njih preko 350 gaji kupinu i uz primenu savremenih agrotehničkih mera postižu rekordnu proizvodnju. Zbog toga, a sve u cilju povećanja proizvodnje, razvoja seoskog turizma i stvaranja uslova za bolji život mladih na selu, Grad Valjevo značajna sredstva ulaže u razvoj poljoprivrede. Samo ove godine je iz budžeta grada za te namene izdvojeno više od 40 miliona dinara. Uporedo s tim užurbano se radi i na osavremenjavanju života na selu putem izgradnje i popravke puteva i rešavanju vodosnabdevanja. U protekle dve godine na Stavama je popravljeno 50 kilometara makadamskih puteva, dok se u Valjevskoj Kamenici, Brankovini, Rađevom Selu i drugim radi na rešavanju problema vodosnabdevanja, istakao je profesor Ivanović.

Foto: Željko Bošković

I ove godine organizovana je izložba kupine uz pomoć Poljoprivredne stručne službe Valjevo čiji su stručnjaci proglasili i najbolje proizvođače kupine. Za najvećeg proizvođača kupine, kome je uz priznanje pripala i nagrada, proglašen je Dušan Jevtić iz Stanine Reke koji kupinu gaji na površini od hektar i po i koji ovog leta očekuje berbu od blizu 25 tona. Priznanje je pripalo i Jevremu Rakiću iz Sitarica za najuređeniji zasad kupine, dok je za proizvodnju u otežanim uslovima nagrada pripala Dejanu Markoviću iz sela Bobova. Branko Đurđević iz Vragočanice proglašen je za najmlađeg proizvođača ovog voća, a za najveći rodni potencijal po jedinici površine nagrada je pripala Stefanu Petroviću iz Suvodanja.

U razgovoru sa stručnjacima i proizvođačima za portal kolubarski.info smo saznali da se ove godine sa više od hiljadu hektara pod kupinom u Kolubarskom okrugu očekuje rekordni prinos, u proseku od čak dvadeset tona po hektaru. Nažalost, proizvođači nisu zadovoljni otkupnim cenama koje se kreću od 50 do 70 dinara po kilogramu, zavisno od kvaliteta. Tvrde da im ova cena ne obezbeđuje nikakvu zaradu, a kamo li za zanavljanje proizvodnje. Utešno je, ipak, da su cene prošle godine bile svega 20 do 30 dinara po kilogramu pa su mnogi kupinjaci ostali neobrani.

Foto: Željko Bošković

Organizatori „Dana kupina“ na Stavama iskoristili su ovu manifestaciju i za izložbu proizvoda od kupine ali i za veoma uspele Seoske olimpijske igre koje je organizovao Sportskog saveza Valjeva uz podršku Sportskog saveza Srbije. Igre kje su okupile više od 140 takmičara u raznim sportskim disciplinama otvorio je čiji je predsednik Organizacionog odbora Milan Gajić, odbornik u Skupštini grada Valjeva. Nije, naravno, izostao ni prigodan kulturno-umetnički program.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *