Zoran Trifunović: Asfaltirano preko 50 km puteva i ulica, u novoj godini novi kilometri

Kraj godine uvek je prilika da se sumiraju rezultati i prave planovi za period koji dolazi. Urađeno je dosta toga na gradskoj i prigradskoj infrastrukturi, postavljeni su kilometri asfalta,  lokalnih puteva , ulica u gradu i prigradskim naseljima kao i kilometri seoskih puteva.

O tome smo razgovarali sa Zoranom Trifunovićem, načelnikom Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu koji je najavio godinu punu radova, ulaganja u infrastrukturu i temeljnog rada na rešavanju decenijskih nagomilanih problema.

„Od početka 2018.godine radili smo po pozicijama koje se nalaze u budžeta grada Valjeva koji je usvojen 2017. godine. Prva pozicija je redovno održavanje asvaltiranih ulica sa zastorom od granitne kocke  u  okviru koje smo uradili staze u parku Pećina u ukupnoj dužini od 1800 m  kao i  trotoare u Dušanovoj i Pantićevoj ulici . Od  Dušanove do Radničke ulice u dužini od 1260 m  izvođač radova bilo je preduzeće „Ingrap- omni“, a vrednost investicije je 7 miliona dinara sa PDV-om. Što se tiče redovnog održavanja asfaltiranih ulica radili smo dve ulice presvlačili malo veće dužine slojeva a to je Ulica Koste Abrađevića u dužini od 130 m i deo Železničke ulice koji je pored Doma zdravlja dužine 120 m .Vrednost ovih radova je 2. 127.435 dinara.

Prilikom izvođenja radova na sanaciji klizišta u Ulici Ive Andrića u okviru kojih je izgrađeno pet pristupnih saobraćajnica u ukupnoj dužini od 670 m . Radove je finansirala Kancelarija za javna ulaganja“.

Kada je  u pitanju rekonstrukcija ulica krajem juna urađen je Poparski put u dužini od 600 m u profilu 5 m.

„Grad Valjevo je uložilo za rekonstrukciju vodovodne mreže i to zamena azbestnih cevi 7 miliona dinara, a u samu saobraćajnicu gde su stavljeni betonski ivičnjaci urađena je kišna kanalizacija.  Uloženo je 14. 917. 419 dinara, izvođač radova je „Vodovod“,Valjevo  i „Autotransport“ . Taj ulica  je veoma bitna zato što vodi do manastira Ćelije i Lelić.

Što je tiče investicionog održavanje puteva na teritoriji grada Valjeva, vrednost radova iznosi 34.462.880 dinara, izvođač radova je GP „Kompresor ing“, ukupna dužina koju smo asfalitrali u toj prvoj fazi je 6.247 m i to mesne zajednice: Dračić, Brankovina,Leskovice,Pričevič,Gornja Grabovica i Beloševac. Za mesnu zajednicu Dračić asfaltirali smo put u selu Kovačice gde meštani poslednjih 40 godina  nisu imali asfalt. Putevi po selima su poprilično zapušteni, a godinama u nazad nije napravljen pomak po tom pitanju.Naša želja, naročito gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića je da zaustavimo negativan trend odlaska mladih ljudi sa sela. Poljoprivredna proizvodnja treba da bude okosnica razvojja ovog kraja, jer imamo sve uslove. Preduslov za to je dobra infrastruktura, a pre svega putevi.

Mesna zajednica Brankovina je zanimljiva zato što pričamo stalno o turizmu a godinama se u Brankovini nije ništa uradilo. Mi smo radili put od Brankovine preko Pavića kraja do spomen kompleksa Brankovački vis i dali svoj doprinos razvoju turizmu.

U MZ Leskovice želeo bih da naglasim tu smo radili 1400 m asfalta u zaseoku Kušakovići do kuće narodnog heroja Stojadina Mirkovića u Gornjim Leskovicama“.

„Sve ukupno što je uložio grad Valjevo i Vlada Srbije preko PZP Valjevo, preduzeće „Kolubara“ asfaltirano je 50 km puta na teritoriji grada Valjeva. Pri tome je značajno reći da su urađena dva puta lokalnog karaktera u Zabrdici, gde je izvođač radova „PZP Valjevo“ a  finansirali su „Putevi Srbije“.

Investiciono održavanje asfaltiranje ulica u ukupnoj dužini od  3.260 m, vrednost radova iznosi 22.782.540 dinara izvođač radova je „Ingrap omni“.

„Kao najznačajniji put koji bi dodao je  Pantića put sa krakovima u dužini od 1090 m, višedecenijski san naših sugrađana koji žive u toj ulici da posle mnogo godina dobiju asfalt. To je prva ulica koju smo ove godine uradili u gradu Valjevu“, rekao je Trifunović.

Druga faza investicionog održavanja puteva na teritoriji grada Valjeva, vrednost radova je 28.868.340 dinara, izvođač radova je PZP Srbije .

„Ukupna dužina koja je u ovom trenutku urađena je  3.930 m i ostaje nam još 600 m da uradimo u MZ Kamenica. Nadamo se da će nam vremenski uslovi dozvoliti da i to završimo.

Radili smo puteve u MZ Gorić , MZ Gornja Grabovica,MZ Rađevo selo, MZ Pričevič. Ostaje nam da do kraja godine uradimo 600 m u MZ Kamenica. Do sada smo uradili ukupno 10.700 m puteva po selima. Činjenica je da smo više pažnje posvetili selima, našim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju fabrike pod otvorenim nebom. Kada pričamo o infrastrukturi njihovi zahtevi uglavnom se odnose na puteve .

Imali smo dve javne nabavke u redovnom održavanju makadamskih puteva.U prvoj fazi vrednost radova iznosila je 9.547.950 dinara, izvođač radova je bio PD „Cevas“,Lazarevac. Ukupna dužina koja je urađena u prvoj fazi je 55 km. U drugoj fazi  redovnog održavanja makadamskih puteva vrednost  do sada izvršenih radova iznosi 11. 919.330 dinara. Ova javna nabavka još nije završena radićemo do kraja godine, preostalo nam je još nekih 7 miliona dinara i sa ove pozicije ukupna je do sada  urađeno 75 km, to znači da smo mi već u ovom trenutku u Valjevu uradili negde oko 130 km seoskih puteva redovnog održavanja“, naglasio je Trifunović.

Kod redovnog održavanja makadamskih ulica vrednost radova 1,5 miliona dinara , izvođač radova PD „Cevas“, Lazarevac..

„U gradu Valjevu redovno održavanje smo radili na nekih 7 km. To su ulice koje ne mogu još da se asfaltiraju zato što imaju problem kanalizacije ili voda, imovinsko pravnih odnosa, znači nisu spremne za asfaltiranje. Uvek o tome vodimo računa i u dogovoru sa „Vodovodom“ planski radimo najpre rekonstrukciju vodovodne mreže, fekalne  kanalizacije pa asfaltiranje.

Nedavno je završena rekonstrukcija Nušićeve ulice od  Karađorđeve do Pantićeve u dužini od  135 m. Pored kolovoznog zastora zamenjeni su stari  kameni  ivičnjaci novim betonskim koji su bili oštećeni, urađeni su novi trotoari  i  javna rasveta. Grad Valjevo je uložio u rekonstrukciju vodovodne mreže 2 miliona dinara. Vrednost ove investicije je  4.331.034 dinara,  izvođač radova je GP „Kompresor ing“.

Urađena je rehabilitacija Ulice Prve brazde od  Dubrovačke do raskrsnice sa Višegradskom, Daničićeva ulica od mosta na Ljubostinji do Ulice Jovana Dučića, Palih boraca, deo Ulice Knez Mihajlove od benziske pumpe do raskrsnice sa Sinđelićevom, Milivoja Radosavljevića u dužini od 150 m, Sinđelićeva od Jovana Dučića do Pasterove, zatim krak ulice koji spaja ulicu Jakova Nenadovića i Vlade Zečevića i deo Ulice Vladike Nikolaja, deo duplih traka u dužini od 550 m u delu Popučaka. Vrednost radova iznosi 22.500.000 dinara, izvođač radova je „Ingrap omni“,Valjevo, a ukupna dužina rehabilitovanih ulica iznosi 2.336 m“, istakao je Trifunović.

Rehabilitacija podrazumeva presvlačenje kolovoznog zastora novim asfaltom, to su ulice ili delovi ulica koji su imali puno prekopavanja deformiteta,oštećenja  ili veći broj zakrpa koje je trebalo sanirati, bez trotoara i ivičnjaka.

„Rehabilitacija i asfaltiranje urađeni su u ukupnoj dužini od 21.680 m ne računajući redovno održavanje makademskih puteva i održavanje makadamskih ulica jer tu se uglavnom radi nasipanje rizlom. Makadamskih puteva  je  do sada urađeno 130 km ali će biti još do kraja godine.

U ovom trenutku počeli su nam radovi na rekonstrukciji Ulice Jakova Nenadovića od raskrsnice sa Šabačkom ulicom do Dročinske vrednost radova je 18.679.224 dinara, izvođač radova je Preduzeće „Auto-transport“, dužina ulice koja će se uraditi 430 m u punom profilu 6 m, trotoari i kišna kanalizacija u dužini od 400 m. Treba napomenuti da je Grad već uložio u rekonstrukciju vodovodne mreže ove godine 9.760.867 dinara, to je nekih 1150m,a  postavljeno je 98 priključaka vodomera. „Vodovod“  je  završio 1.100m, a „Autotransport“ već radi na kišnoj kanalizaciji. Nadamo se ako vremenski uslovi dozvole da će vrlo brzo doći u faze asfaltiranja te ulice i to proleće mart mesec. Sledeće godine želimo da nastavimo radove u Ulici Jakova Nenadovića gde imamo još 1.000 m rekonstrukcije.

Završena je javna nabavka za investiciono održavanje Ulice Sime Pandurovića, izvođač radova je GP „Kompresor ing“ i u planu je da se radi na proleće naredne godine. Ova ulica je strma i zahtevna za rad , a u planu su da se rade i dve podzide u privatnom vlasništvu koje su stare i preti opasnost urušavanja istih“ .

„Grad Valjevo  uz pomoć Vlade Republike Srbije, odnosno Puteva Srbije, mi smo ove godine uradili asfaltiranja preko 50 km. Za jednu godinu je dosta urađeno, i ovom prilikom želim da se zahvalim svojim saradnicima jer iza nas stoji veliki rad , ali ono što je bitno sve ovo je urađeno uz veliko razumevanje i podršku gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića.

Zajedničkim snagama nastavićemo da radimo na relizaciji planova, čiji je osnovni cilj da naši građani imaju bolje i lepše uslove života u Valjevu“, naglasio je za kolubarski.info Zoran Trifunović.

 

VK

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *