PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO ISTORIJSKOPOVEĆANJE PENZIJA, PLATA, POMOĆ MAJKAMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je veoma važne mere za građane, koje treba značajno da utiču na rast životnog standarda građana.

Vučić je rekao da je Vlada Srbije u prethodnom periodu radila na setu ekonomskih mera koje su predstavljene u zajedničkom obraćanju predsednika i predsednice Vlade Ane Brnabić.

Mere za bolji standard građana:

Veliko povećanje penzija

Najstarije građane očekuje veliko povećanje penzija, kumulativno gotovo 21 odsto najavio je predsednik.

One će rasti 5,5 procenata u oktobru, a zatim i 14,6 odsto u januaru.

– Za penzionere idemo od 1. oktobra na povećanje od 5,5 odsto, a onda od 1. januara sa dodatnih 14,6 odsto, kumulativno gotovo 21 odsto povećanje, na onih gotovo 21 koji smo već imali, kumulativno od početka godine 44 odsto povećanje penzija. Penzija 2012. – 204 evra, penzija 2024. – 390 evra, približavamo se zacrtanom cilju da bude preko 450 evra do kraja 2025. Ovo je ogromno povećanje. Veoma sam srećan što ovo mogu da najavim penzionerima. Penzioneri znaju da mi ne kasnimo ni dana. Penzioneri će prosečno za samo 6 meseci imati penziju prosečnu od 390 evra, što je najveće povećanje u istoriji Srbije u apsolutnim brojevima – rekao je Vučić.

Povećanje plata

Zaposlene u prosveti očekuje povećanje plata i to 5,5 odsto od septembra, i još deset odsto od januara sledeće godine. Tako će, rekao je Vučić, plata učitelja, nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama dostići oko 90.000 dinara, bez dežurstava i razrednih starešinstava.

Isto povećanje ide i medicinskim sestrama i tehničarima – najpre 5,5, a zatim i 10 odsto.

– Tu je zajedno sa ljudima iz prosvete 202.990. Oni će imati po istom pravilu, od 1. septembra 5,5 posto i u januaru 10 posto. što je kumulativno 16 odsto novo povećanje. Želimo da pokažemo da brigu prema onima koji obavljaju najteže poslove u našem zdravstu – rekao je Vučić i dodao: – Nadamo se da ćemo imati snage za povećanje oko 11 odsto za lekare, vojsku…

Jednokratna pomoć majkama dece do 16 godina

Majkama dece koja imaju do 16 godina u septembru će biti isplaćena jednokratna pomoć od deset hiljada po detetu.

To je pomoć za milion i 190 hiljada dece kako bi porodicama bio olakšan polazak mališana u školu, vrtić ili za neke druge namene.

Prijava je od 20. avgusta do 15. septembra, a isplata oko 25. septembra.

Vaučeri za odmor

Još sto hiljada vaučera od po 5.000 dinara je spremno za sve one koji žele da provedu odmore u Srbiji.

– Prethodni su razgrabljeni i bićemo spremni na još sto hiljada. Želimo da zamolimo ljude, da i leto i zimu provedu u Srbiji – rekao je Vučić.

Jeftiniji hleb

Predsednik je najavio da će cena hleba “Sava” biti smanjena sa 57 dinara na 54 dinara od petka.

– Hleb će biti još jeftiniji, iako nam je najjeftiniji. Za hleb Sava uzećemo i spustiti cenu sa 57 na 54 dinara. To nam je važno zbog zaustavljanja inflacije. Hleb će već od petka biti jeftiniji za 3 dinara.

Podsetimo, nedavno je predsednik Vučić najavio će do kraja 2025. godine prosečna plata u Srbiji biti preko 1.000 evra, a penzija preko 450 evra.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *