Obeležen Dan grada Valjeva

Dodelom Nagrada grada Valjeva, danas je na Svečanoj akademiji, koja je održana u Centru za kulturu, obeležen Praznik grada – 20. mart. Svečana akademija je otpočela himnom „Bože pravde“ u izvođenju hora „Abrašević“, pod dirigentskom palicom profesora Dragana Vasiljevića. Gradski hor „Abrašević“ je ovogodišnji dobitnih nagrade grada Valjeva u oblasti umetnosti i kulture.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, pozdravio je dobitnike nagrada i mnogobrojne goste, među kojima su i predstavnici Vojske, gosti iz okolnih opština, predstavnici svih najvažnijih institucija u gradu, kao i jedan od naših najboljih rvača svih vremena, olimpijski šampion u rvanju, a danas i predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek.

„Dame i gospodo, uvaženi gosti, dragi građani Valjeva, poštovani dobitnici nagrade grada Valjeva.
Čast mi je da vas ove godine pozdravim u ime grada Valjeva u ovoj sali u kojoj smo se konačno okupili u velikom broju da lično čestitamo najboljim sugrađanima za uspehe u prethodnoj, ali i u svim ranijim godinama!

Valjevo je lep grad u kome žive pametni, obrazovani i dobri ljudi. Svoj valjevski pečat oni ostavljaju širom sveta i pronose dobar glas o našem gradu. I oni koji dođu u naš grad, vrlo brzo bivaju prihvaćeni i primaju sve dobre osobine pravog Valjevca!
Ponosni smo na dobitnike nagrade grada Valjeva i čestitam Komisiji za dodelu nagrada, na dobro obavljenom poslu! Zahvaljujem se i sugrađanima koji su predložili ovako kvalitetne kandidate!

Dve godine borbe sa korona virusom, sada i ova godina puna izazova na globalnom nivou, ipak su nam doneli nešto dobro! A to je da smo postali svesni koliko vrednih Valjevaca radi i stvara u raznim oblastima života, jer biti uspešan u ovako teškim godinama, može samo veoma posvećen i vredan čovek!

Zbog toga sam i danas pun optimizma da napori koje ulažemo da unapredimo naš grad, da otvorimo nove fabrike, izgradimo puteve, obdaništa, parkove, dečja igrališta, smanjimo zagađenje vazduha, razvijemo turizam na prelepim valjevskim planinama, pre svega na Divčibarama, da svi ti naši napori nisu uzaludni! Imamo se za šta i za koga boriti!
Poklonimo se dostignućima naših sugrađana kojima danas odajemo priznanje! U godinama koje dolaze, biće prilike da nagradimo najbolje od najboljih samo ako smo živi, zdravi i slobodni! I zato, slavimo slobodu u kojoj živimo, a koju simbolizuje današnji dan, 20. mart – Dan oslobođenja Valjeva od Turaka, u Prvom srpskom ustanku!

Na putu do Doma kulture, setio sam se da sam kao učenik trećeg ili četvrtog razreda pisao pesmu na temu Dan grada. Nećete mi zameriti, prvih strofa se ne sećam, ali poslednje dve su izgledale ovako. Šest vekova već je prošlo od nastanka moga grada, ponosan sam što sam rođen i u njemu živim sada. Dugo dugo on postoji o njemu se pesma peva, srećan sam što mogu reći, rođendan je mog Valjeva!
Slavimo slobodu i trudimo se da uradimo najbolje što možemo u svojim životima! Srećan nam Dan grada Valjeva! Živelo Valjevo! Živela Srbija!“, poručio je gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *