USVOJENO rešenje o razrešenju pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina

Na današnjoj 16. sednici Skupštine grada Valjeva, odbornici su usvojili rešenje o razrešenju pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina. Darko Kostić, dipl. pravnik iz Valjeva, razrešava se funkcije pravobranioca. Gradonačelnik grada Valjeva dostavio je Skupštini  grada Valjeva predlog za razrešenje pravobranioca. Osnivači Zajedničkog pravobranilaštva, opština Ljig i Osečina obratili su se dopisima gradonačelniku  Valjeva u cilju započinjanja procedure razrešenja dužnosti pravobranioca Darka Kostića, iskazujući nezadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i iznoseći primedbe na njegov način rada. Takođe, Zajedičko pravobranilaštvo, nije ispunilo svoju zakonsku obavezu jer nije skupštinama osnivačima podnelo Izveštaj o radu za 2020. godinu. Odeljenje za finansije Gradske uprave Valjeva dostavilo je izveštaj ukupnih troškova sudskih sporova za zadnje tri godine koje je vodilo Zajedničko pravobranilaštvo. Utvrđeno je da isti iznose oko 9 miliona dinara, od čega su troškovi kamate 3 miliona, a troškovi vođenja postupaka 6 miliona dinara.

Pravobranilac nikada sa organima grada Valjeva nije vršio konsultacije u vezi pojedinih predmeta, kao ni o opravdanosti vođenja žalbenih postupaka, a koji su u pojedinim slučajevima dodatno stvarali obaveze po budžet grada Valjeva, što govori o lošoj saradnji Zajedničkog pravobranilaštva sa ogranima grada Valjeva. Skupština grada je u proteklom periodu usvojila odluke kojima se u svojinu grada Valjeva pribavlja građevinsko zemljište radi formiranja parcela u cilju realizacije projekata na teritoriji jedinice lokalne samouprave Valjevo, a koji su od strane Vlade Republike Srbije proglašeni za projekte od značaja za Republiku Srbiju. Iako je odluka Skupštine grada za pribavljanje zemljišta za potrebe realizacije investicije kompanije Bizerba identična odluci Skupštine grada za potrebe realizacije investicije kompanije Hansgrohe, u prvom slučaju Zajedničko pravobranilaštvo je dalo pozitivno mišljenje, dok je u drugom dalo negativno na identičan ugovor, što jasno ukazuje na nedosledno postupanje Zajedničkog pravobranilaštva bez pravno valjanog mišljenja, stoji u obrazloženju rešenja.

Rešenje o razrešenju pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina, postaje konačna kada je i skupštine drugih opština usvoje na svojim skupštinama.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *