Vujović u Valjevu: Ulaganjem u toplanu, poboljšavamo kvalitet vazduha

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove u „Toplani-Valjevo“, koja će u predstojećoj grejnoj sezoni, umesto mazuta, kao energent koristiti ekološki prihvatljiviji gas, čime će se značajno popraviti kvalitet vazduha u Valjevu.

Vujović je istakla da je ovaj projekat koji se realizuje uz podršku Ministatstva, za građane Valjeva  veoma važan, jer će doprineti da se smanji aerozagađenje u ovom gradu.

– Svesni činjenice da se Valjevo, od kad se meri kvalitet vazduha, konstantno nalazilo u trećoj kategoriji gradova sa preterano zagađenim vazduhom, odobrili smo značajna sredstva kako bismo popravili kvalitet života građana. U tom cilju, sufinansiramo rekonstrukciju velikog kotla u gradskoj toplani sa 80 miliona dinara. Očekujem da će radovi biti gotovi u ovoj godini, i tada će emisija PM čestica iz toplane biti eliminisana. Do kraja godine će biti završeni i radovi na toplovodu, a tada na ovaj sistem grejanja mogu da se priključe „Zavod za javno zdravlje“, “Nacionalna služba za zapošljavanje“, „Istorijski arhiv“, kasarna “Živojin Mišić” i drugi objekti u blizini – rekla je Vujović.

Ministarstvo je Valjevu dodelilo sredstva putem javnog konkursa, a na isti način, dodeljena su sredstva za ozelenjavanje gradskih parkova, uklanjanje divljih deponija i zaštitu zemljišta.

– Ukupna ulaganja u Valjevu kroz konkurse, računajući i učešće Grada, u ovoj godini su premašila iznos od milion evra. Želim da čestitam i gradonačelniku i njegovom timu na brzo pripremljenim projektima, kako bi ova sredstva stigla baš u Valjevo. Ujedno ih pozivam da nastave da se trude, a ministarstvo koje vodim će nastaviti da podržava kvalitetne zelene projekte, jer samo zajedno možemo da se izborimo za čistiju budućnost generacija koje dolaze – poručila je Vujović.

Prema njenim rečima, Valjevo je takođe deo velikog projekta, koji se realizuje uz podršku EBRD. Reč je o Regionalnom centru za upravljanje čvrstim otpadom Kolubara – Kalenić, ka kojem će gravitirati 15 lokalnih samouprava, odnosno više od pola miliona građana.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *