Borcu s Košara iz mioničkog sela Bukovac opština i lokalni privrednici grade kuću

Porodica Radovana Lučića, jednog od heroja bitke na Košarama, iz mioničkog sela Bukovac, koja godinama živi u nedovršenom podrumu, bez pravog kupatila i drugih uslova za život, dobiće novu kuću. Radovi na gradnji kuće, koje je u junu najavio predsednik opštine Mionica Boban Janković su već počeli, a obezbeđen je sav građevinski materijal i majstori. Na temljima podruma, u kom Lučić živi sa suprugom Gordanom, osamnaestomesečnim sinom Milomirom, tek rođenim sinom Milošem i osamdesetogodišnjim ocem Milovanom, u narednih dva meseca biće izgrađen nov, savremeno opremljen objekat. Akciju gradnje kuće porodici Lučić pokrenuo je predsednik opštine Mionica Boban Janković, a pored opštine uključeni su lokalni privrednici i Radovanove komšije. Sav građevinski materijal i majstore obezbedila je firma “PCTEL” Ace Lučića iz Mionice.

– Radovan Lučić se hrabro borio za bolji život svih građana Srbije i najmanje što mi danas možemo da uradimo jeste da se potrudimo i uložimo napor da stvorimo prilike i mogućnosti za lakši i ispunjeniji život njega, i njegove supruge i dece. To je naša etička obaveza i moralna dužnost, jer njegova odluka da u ime domovine bude na strašnom mestu gde je smrt bila izvesnija od života, onemogućila ga je da živi normalan život i nesmetano radi i stvara. Zato smo mi tu da mu pomognemo da bude otac svojoj porodici i uvažen član društva za koje se borio – rekao je prilikom obilaska radova Boban Janković predsednik opštine Mionica.

Lučić je podrum kuće započeo pre odlaska u rat sa NATO paktom 1999. godine i učešća u bici na Košarama. Kao i većina ljudi na selu, Radovan je teško pronalazio posao koji bi bio plaćen toliko da bi od zarađenog novca deo mogao da odvaja za adaptaciju, a potom i proširenje kuće.

– Nije bilo novca, pa je kuća, praktično, takva kakva je bila 1999. godine ostala do danas. Nije baš funkcionalna. Ima dve prostorije, ali ne i pravo kupatilo – skromno kaže Radovan, koji radi u lokalnoj privatnoj firmi.

Četvoročlana porodica živi od Radovanove plate i dedine penzije.

– Radujem se izgradnji kuće. San mi je da cela porodica, a naročito Milomir i mali Miloš imaju pristojan dom. Kažu da će je završiti za oko dva meseca – kaže Radovan.

Boban Janković kaže da je Mionica zajednički imenilac čestitih, marljivih i dobrih ljudi.

– Kada sam u junu sa saradnicima posetio porodicu Lučić, naišao sam na topao i srdačan prijem. Dogovorili smo se da zajedno, uz podršku opštine, unapredimo njihove uslove života i obezbedimo im novi dom. Oni to zaslužuju. Mionica je zajednička kuća svih nas. Naša obaveza je da brinemo u ljudima koji su bili spremni da svoj život žrtvuju za odbranu države. Odlukom predsednika države Aleksandra Vučića bitka na Košarama, koja je u ranijem periodu bila nepravedno zapostavljena, sada se redovno obeležava, kao herojski podvig koji je zadužio celu Srbiju – rekao je Janković.

1 Komentar

  1. zora
    September 4, 2021 - 8:04 pm

    Bravo za inicijativu. Tako se postuju patriote.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *