Lajkovac rebalansom budžeta kreće u infrastrukturne radove

 

 

 

Odbornici Skupštine opštine Lajkovac na šestoj sednici su usvojili Prvi rebalans budžeta za 2021. godinu u iznosu od milijardu i 91 milion dinara, čime je budžet uvećan za oko 14 miliona. Ovo povećanje i preraspodela novca nepotrošenog u prvih pet meseci dodatno će omogućiti realizaciju infrastrukturnih radova u drugom delu godine, izjavio je predsednik opštine Andrija Živković:

 

– Jedan od glavnih je izgradnja Seoske kuće u Pepeljevcu koja će biti finansirana na dve godine u iznosu od 30 miliona dinara. Izdvojili smo 10 miliona za izgradnju Izviđačke ulice, koja vodi od postojeće Zelene pijace do zatvorenog bazena, kako bismo imali reprezentativan pristup ovom objektu. Ukupna vrednost radova iznosiće oko 50 miliona dinara, ostatak će finansirati EPS-RB Kolubara. Drugi deo godine u tom kraju obeležiće i završetak radova na konaku Brene Mihailović i konaku Radić, u toku je projektovanje završnih radova koje finansira RB Kolubara. Odvojili smo i 15 miliona za izgradnju lokalnog nekategorisanog puta Mirkovići-Josipovići u Jabučju, dužine 2.500 metara.

 

Rebalansom je odvojeno pet miliona za zamenu stolarije i fasade na starom delu vrtića, kao i za besplatne udžbenike đacima prvacima, uz brojna druga socijalna davanja kao i prethodnih godina. Za vantelesnu oplodnju dodato je dva miliona, pa se sada raspolaže sa četiri miliona za ovu namenu. Za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju, a planirano je postavljanje video nadzora na najznačajnijim raskrsnicama, sredstva su povećana na preko 13 miliona dinara.

 

Program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju ponovo iznosi 16,3 miliona dinara, od čega je najviše – 4 miliona namenjeno kreditnoj podršci poljoprivrednicima jer za tu stavku pokazuju najveće interesovanje. Program je inovativniji, neke od pozicija su i: investicije u fizičku imovinu gazdinstava, održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta, ekonomska aktivnost za konkurentnost, regresi za reproduktivni materijal, podsticaji za promotivne aktivnosti poput tradicionalne izložbe simentalaca koja će biti podržana sa 1,1 milionom.

 

Odbornici su usvojili i Odluku o pokretanju postupka realizacije projekta javno-privatnog partnerstva za javno osvetljenje.

– Ako nadležno Ministarstvo privrede odobri taj model, naći se pred odbornicima na usvajanju na sledećoj skupštini, pokrenućemo proceduru za izbor partnera preko javne nabavke za zamenu svih sijalica modernom LED tehnologijom, koja mnogo štedi električnu energiju. Jako je bitno da to neće koštati dodatnog novca građane opštine Lajkovac. Ako sada javnu rasvetu plaćamo 20 miliona godišnje, postavljanjem LED svetiljki imaćemo uštedu oko 70 procenata, tako da ćemo posle isteka određenog ugovornog perioda sa partnerom račune plaćati neuporedivo manje. A osvetljenje će biti znatno kvalitetnije.

 

Usvojen je Završni račun budžeta za 2020. koji je iznosio milijardu i 202 miliona dinara, od čega je potrošeno 945 miliona, tako da je realizacija budžeta veoma dobrih 80 odsto. Prihvaćen je i Izveštaj o realizaciji Programa poslovanja Eko-Tamnave za 2020. godinu, Operativni plan odbrane od poplava za vode drugog reda, Četvrte izmene i dopune Cenovnika komunalnih usluga JP Gradska čistoća kojim je određena cena za priključenje na seoski vodovod u Jabučju za domaćinstva i sportske klubove. Za potrošnju do 40 kubnih metara cena će biti 51,70 dinara, a preko toga cena će biti 73,30 dinara. Skupština je usvojila i nekoliko kadrovskih rešenja, a za prvih pet tačaka probno je rađeno elektronsko glasanje koje bi u doglednom periodu trebalo da postane praksa u lajkovačkom parlamentu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *