OBRAĆANJE VUČIĆA NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI: “Pokazujete nepoštovanje prema Srbiji”

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će prvo govoriti o odnosima Srbije prema Mehanizmu, a potom o radu tog tela.
– Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to nije desilo još uvek. Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji – rekao je predsednik Vučić.
Aleksandar Vučić, sednica Saveta bezbednosti UN
foto: Instagram/buducnostsrbijeav
On ističe da postoji poseban problem na teritoriji Kosova i Metohije, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili. – Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta – kazao je Vučić. Predsednik je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa Mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.
Aleksandar Vučić, sednica Saveta bezbednosti UN
foto: screenshot Tanjug
– Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji – rekao je predsednik Srbije.
Aleksandar Vučić, sednica Saveta bezbednosti UN
foto: screenshot Tanjug
Vučić je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila. – Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni – kazao je Vučić.
Aleksandar Vučić, sednica Saveta bezbednosti UN
foto: screenshot Tanjug
On ističe da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu, i pozvao je mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da kriminalizuje našu zemlju. – Okrenuti smo budućnosti a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u celom regionu: “Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike – zaključio je Vučić.
Aleksandar Vučić, sednica Saveta bezbednosti UN
foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se Savetu bezbednosti UN. Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u video uključenju izneće stavove Srbije o presudi generalu ratku Mladiću i optužnicama Haškog tribunala protiv dva člana Srpske radikalne stranke. Sa predsednikom će biti i premijerka Srbije Ana Brnabić. Na sednici će biti predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, glavnog tužioca Serža Bramerca i predsednika Karmela Agijusa. Skandalozno: Hrvatski predstavnik Srbe nazvao đavolima Hrvatski predstavnik je, poput Alkalaja, imao obraćanje prožeto mržnjom prema Srbima, koje je u jednom trenutku nazvao i – đavolima. – Predsednik Vučić je istakao da tokom sukoba niko nije bio anđeo, ali ja mislim da je jasno ko je bio đavo. Današnja konačna presuda generalu Mladiću pokazuje značaj mehanizma – rekao je on. On je odbio da prokomentariše i reči predsednika Vučića, koji je jasno rekao da su u operacijama Bljesak i Oluja počinjeni zločini nad Srbima. – Takođe smo zabrinuti zato što Srbija ne sarađuje sa mehanizmom po pitanju izručenja Jojića i Radete – kazao je hrvatski predstavnik. Sven Alkalaj likuje nad presudom generalu Mladiću Nepriznati predstavnik BiH Sven Alkalaj istakao je da je ponosan zbog presude generalu Ratku Mladiću. – Mladić je poznat kao kasapin sa Balkana, i umreće u sramoti, ali pravda je pobedila, i zato je BiH danas zahvalna, rekao je Alkalaj, nepriznati predstavnik BiH. Podsedtimo, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je pred sednicu upozorio javnost da Alkalaj neće predstavljati i Srbe u Savetu bezbednosti, već samo Federaciju BiH. Norveška i Estonija pozdravili rad Mehanizma Predstavnici Norveške i predsedavajuće države SB UN – Estonije, izrazili su saučešće zbog smrti sudije Kamija. Takođe su pozdravili rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma, kao i presudu generalu Ratku Mladiću. Irska – Prebacila Srbiji zbog Jojića i Radete Predstavnica Irske je prebacila Srbiji zbog toga što Jojić i Radeta i dalje nisu izručeni. – Zabrinuti smo zbog izveštaja tužioca i svega što smo čuli – rekla je ona. Predstavnica Irske je dodatno zabrinuta zbog glorifikacije ratnih zločinaca, pošto je to ometanje pomirenja na Zapadnom Balkanu. Kina – Smanjite svoje troškove Kineski predstavnik se zahvalio na izveštajima Agiusu i Bramercu, i izrazio je saučešće zbog smrti sudije Kama. On je istakao da mehanizam nastavlja svoje napore na pronalaženju optuženih, i da Kina ceni te mere. – Kina se nada da će mehanizam sprovesti svoje mogućnosti u skladu sa pravilima Saveta bezbednosti. Mehanizam takođe mora da racionalizuje korišćenje svojih budžetskih sredstava, i mora da umanji svoje troškove – kazao je on. Kineski predstavnik je po pitanju izručenja Jojića i Radete rekao da se nada da će Srbija i Mehanizam uspostaviti komunikaciju i da će naći zajedničko rešenje za te probleme.
Savet bezbednosti UN
foto: screenshot Tanjug
On je istakao da mehanizam nastavlja svoje napore na pronalaženju optuženih, i da Kina ceni te mere. – Kina se nada da će mehanizam sprovesti svoje mogućnosti u skladu sa pravilima Saveta bezbednosti. Mehanizam takođe mora da racionalizuje korišćenje svojih budžetskih sredstava, i mora da umanji svoje troškove – kazao je on. Kineski predstavnik je o pitanju izručenja Jojića i Radete rekao da se nada da će Srbija i Mehanizam uspostaviti komunikaciju i da će naći zajedničko rešenje za te probleme. Niger i Sveti Vinsent i Grenadini pozdravili rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma Predstavnici Nigera i Svetog Vinsenta i Grenadina su, kao i gotovo svi predstavnici, pozdravili rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma. Oni su izrazili zadovoljstvo presudom generalu Ratku Mladiću, kao i da što skorije očekuju još dve presude – Simatoviću i Stanišiću.
Savet bezbednosti UN
foto: screenshot Tanjug
Predstavnik Indije je pozdravio rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma, ali je i rekao da mora da pravdu i neutralnost stavlja na prvo mesto. Francuska predstavnica je pozdravila presudu Ratku Mladiću, rekavši da je to važan korak za pomirenje na Balkanu. Ona je izrazila žaljenje što Srbija ne sarađuje sa Mehanizmom, i rekla je da Francuska ostaje posvećena saradnji, pre svega po pitanju Ruande.
Savet bezbednosti UN
foto: Printscreen Tanjug
Predstavnik SAD je izrazio saučešće zbog smrti sudije Kamija, kao i zadovoljstvo presudom Ratku Mladiću. – Danas je istorijski dan, danas je osuđen Mladić. Pre 30 godina su on i njegove pristalice počele kampanju etničkog čišćenja, a posebno se sećamo dana kada su ušli u Srebrenicu i ubijali ljude. Zadovoljni smo radom Međunarodnog rezidualnog mehanizma koje je skupljalo dokaze. Pozdravljamo predstojeću presudu Stanišiću i Stamatoviću. On je pozvao sve zemlje da sarađuju sa Mehanizmom, i naglasio je njegovu važnost kako bi se postigla pravda. – Duboko smo razočarani što Srbija nije ispunila svoje obaveze i nije uhapsila dve osobe zbog zastrašivanja svedoka. Srbija je član UN, i kao zemlja koja ima važne međunarodne obaveze, ona je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom. To ometanje Srbije ometa rad Mehanizma, i SAD poziva Srbiju da uhapsi tražene bez odlaganja – kazao je predstavnik SAD. On kaže da Srbija mora da radi još mnogo kako bi se suočila sa istorijom. Predstavnici Kenije i Meksika su podržali nastavak funkcionisanja Međunarodnog rezidualnog mehanizma. Predstavnica Meksika je takođe pozdravila učešće predsednika Vučića, kao i predstavnika BiH i Hrvatske na ovoj sednici.
Savet bezbednosti UN
foto: Printscreen Tanjug
Oštra reakcija Rusije – Okrećete glavu pred zločinima Albanaca Predstavnik Rusije je sarkastično primetio entuzijazam koji vlada među predstavnicima zapadnih sila kada se priča o osuđivanju Srba. – Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma. Već 30 godina gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda – kazao je on. Pitao je i da li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasasde. – Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca. Međunarodni tribunal je oruđe osvete, a ne pravde. Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika – kazao je ruski predstavnik, rekavši da presude nisu fer, pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani. Predstavnik Rusije je podsetio na loše zdravlje Ratka Mladića, i da i dalje nisu dobili nikakve informacije o tome. Novi napad na Srbiju Mladić nije uspeo da pobegne pravdi zahvaljujući upornosti Mehanizma, rekao je predstavnik Ujedinjenog kraljevstva. On je takođe istakao da je ponosan što Radovan Karadžić služi zatvorsku kaznu u njegovoj zemlji, što je znak posvećenosti Međunarodnom mehanizmu. – Srbija je treći put odbila da uhapsi i izruči Petra Jojića i Vjericu Radetu. Pozivamo Srbiju da ispuni to, i da sarađuju sa kancelarijom tužilaštva. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo i pojačava patnju žrtava – rekao je on.
Savet bezbednosti UN
foto: Printscreen Tanjug
Vijetnam pozdravio učešće Srbije Predstavnik Vijetnama je pozdravio učešće predsednika Vučića, kao i predstavnika BiH i Hrvatske na sednici. BRAMERC: Uskoro presude Stanišiću i Stamatoviću Posle Agiusa obratio se glavni tužioc Serž Bramerc. Bramerc je rekao da je “pravda” izvršena, nakon što je Mladić osuđen na najoštriju moguću kaznu. – Mnogi širom sveta i dalje koriste svoju moć da nanose patnju drugima. Mnogo je onih kao što je Mladić, ali pravda je važna. On je rekao da u slučaju Stanišića i Stamatovića očekuje presudu u skorijoj budućnosti, i da njegova kancelarija traži još šest begunaca. Predsedavajući sednice Saveta bezbednosti UN, predstavnik Estonije, saopštio je da je usvojena agenda sednice. – Želim i da skrenem pažnju na veličanje ratnih zločinaca. Recimo u slučaju osude Ratka Mladića, neki tvrde da je heroj i negiraju zločine. U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici. U Srbiji osuđenici redovno dobijaju priliku da poriču svoje zločine, a to se dešava i u Republici Srpskoj – kazao je Bramerc.
sednica Saveta bezbednosti UN, Serž Bramerc
foto: screenshot Tanjug
Agius, predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma je pozdravio predsedavanje Estonije, i podsetio je da je pre nekoliko sati izrečena presuda doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću. – Zahvaljujući tužilaštvu i podršci međunarodne javnosti je on uhapšen i osuđen. To šalje snažnu poruku svim zločincima, koji sada znaju da će biti privedeni pravdi gde god da su, ili koje god pozicije da drže.
Savet bezbednosti UN
foto: Printscreen Tanjug
Apelacioni sud je odbio i potvrdio pronalazak da je gospodnin Mladić nije kriv u određenim opštinama u BiH. Apelacioni sud je potvrdio presudu na doživotnu robiju. Ja vas pozivam da pročitate presudu. Želim da se zahvalim sudijama, rekao je između ostalog Agius. Srbija prkosi međunarodnoj zajednici Agius je potom rekao da Srbija ne ispunjava svoje obaveze, pošto neće da preda Petra Jojića i Vjericu Radetu. – Prošlo je više od šest godina od kako je Srbiji zatraženo da izda naloge za hapšenje ovih osoba, i ovo je treći put da je Srbija odbila to da uradi. Srbija prkosi međunarodnoj zajednici i dovodi u pitanje autoritet međunarodnog suda.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *