Letnja pauza vakcinalnog punkta Opšte bolnice Valjevo

Tim Opšte bolnice Valjevo, juče je održao poslednji dan imunizacije u holu centra za kulturu Valjevo, pre letnje pauze.

Ovo je samo privremeni prestanak rada vakcinalnog punkta Opšte bolnice Valjevo jer naprosto došlo je vreme godišnjih odmora, došlo je vreme kada je potrebno popuniti upražnjena mesta na radnim mestima u bolnici na odeljenjima koja se vraćaju u normalan režim rada, tako da je ovo privremeni prekid do jeseni kada se očekuje novi talas i početak novog ciklusa vakcinacije naših sugrađana, naveo je dr Zoran Živković, koordinator Tima za imunizaciju Opšte bolnice Valjevo. Građani koji žele da se vakcinišu imaće priliku da na punktu Doma zdravlja u prostoru hotela „Narcis“ obave imunizaciju raspoloživim cepivima.

„Vakcinalni punkt Doma zdravlja Valjevo nastavlja kontinuirano sa imunizacijom naših sugrađana, tako da prekida u vakcinaciji sugrađana neće biti“, rekao je dr Živković.

Od februara do danas gotovo svakodnevno, iz dana u dan je raslo interesovanje građana za vakcinaciju.

„Kada pogledate presek i to predstavite brojkama, onda su podatci neumoljivi. Zaključno sa današnjim danom, drugom dozom vakcine, vakcinisano je nešto preko 23 hiljade naših sugrađana. Od toga nešto preko 6500 jedinica vakcina je dato na vakcinalnom punktu Opšte bolnice Valjevo u holu Centra za kulturu. Ako posmatramo didaktički, to sa druge strane znači da sa današnjim danom, drugu dozu je primilo nešto preko 35% naših sugrađana, što na žalost, nije dovoljan broj da bismo mirno ušli u jesenji period kada se očekuje novi talas“, naveo je dr Živković.

U holu Centra za kulturu, građani su birali preparat za vakcinaciju, raspolagano je sa tri tipa vakcina, jedino nije bilo Sputnjik V preparata, ali su Sinofarm, Fajzer i Astrazeneka bili dostupni. Po rečima dr Živkovića od preko 6500 doza koje je tim Opšte bolnice dao građanima, ubedljivo najveće interesovanje vladalo je za kinesku vakcinu Sinofarm, a potom za preparat Fajzer Biontek. U ranijem informisanju dr Živković je potvrdio veliko interesovanje ljudi iz regiona i šire za imunizaciju koji su dolazili u Valjevo samo radi vakcinacije.

„Ovaj vakcinalni punkt je vakcinisao ljude ne samo iz bivših jugoslovenskih republika, nego i iz Evrope. Uglavnom su najviše bili zastupljeni državljani Italije, Holandije, Nemačke i Češke. Praktično smo bili ambasadori, mali grad, a veliki ambasador vakcinacije Republike Srbije“, zaključio je dr Zoran Živković.

Dr Živković je poručio da ono na čemu se mora raditi jeste vakcinacija mlade populacije.

„Nisu mladi krivi zato što su zastupljeni u malom procentu imunizovanih. Od 6500 doza koliko smo dali, mislim da nemamo više od 80 mladih ljudi, bilo da se radi o srednjoškolcima ili studentima. To je deo populacije na koji se mora obratiti pažnja i to u smislu da ime se objasni da vakcina koju će potencijalno primiti ne predstavlja opasnost po njihovo ukupno zdravlje. Jedno od prvih pitanja koje su mi mladi postavljali odnosilo se na njihovo reproduktivno zdravlje i uticaj cepiva. Kada to budemo imali priliku da izbije kao tabu kod njih, onda ćemo verovatno imati veći procenat vakcinisanih među mladima, a samim tim ćemo ući mirniji u zimski period koji nam sledi“, kaže dr Zoran Živković, koordinator Tima za imunizaciju Opšte bolnice Valjevo.

/leparecvaljeva.rs/

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *