MINISTARKA VUJOVIĆ: Već sledeće grejne sezone čistiji vazduh u Valjevu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas „Toplanu Valjevo“, koja će nakon grejne sezone biti rekonstruisana, što će Valjevcima u velikoj meri smanjiti problem aerozagađenja, jer će toplana umesto mazuta koristiti ekološki prihvatljiviji gas. Vujović je istakla da će resorno ministarstvo podržati ovaj projekat sa 80 miliona dinara.

„Кad se završe svi radovi uključujući i toplovod, stvoriće se uslovi da se na gradsku toplanu priključe i „Zavod za javno zdravlje“, “Nacionalna služba za zapošljavanje“ i „Istorijski arhiv“, ali i manji objekti u blizini. Očekujem da će već u sledećoj grejnoj sezoni, građani Valjeva disati osetno čistiji vazduh“, rekla je ona. Ministarstvo će, dodala je, podržati i projekte ozelenjavanja u ovom gradu sa
četiri miliona dinara.

„Odvojili smo značajna sredstva za smenjenje aerozagađenja širom Srbije, koja smo lokalnim samoupravama stavili na raspolaganje kroz konkurse. Želim da pohvalim gradonačelnika Gojkovića i njegov tim, koji su jednakom brzo reagovali i pripremili dobre projekte, na osnovu kojih smo Valjevu odobrili ukupno 84 miliona dinara. Ono što je naš zahtev ka svima koji su dobili sredstva, jeste da završe radove do sledeće grejne sezone“, rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da je u planu i duguročno rešavanje problema otpada u Valjevu i u celom regionu, što će se realizovati izgradnjom regionalnog centra za upravljanje otpadom Кolubara-Кalenić, projektom vrednim 26 miliona evra.

„Planirano je da regionalni centar tretira otpad iz 11 lokalnih samouprava, a postoji mogućnost da se priključi još njih četiri. Tako rešavamo problem upravljanja otpadom za region u kojem živi više od pola miliona stanovnika. A sav otpad će biti tretiran po evropskim standardima. Mislim da građani Valjeva treba da budu zadovoljni, jer su pred nama veliki i važni ekološki projekti za ovaj kraj“, poručila je Vujović.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *