Kombank dvorana:Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Svečanom akademijom u beogradskoj Kombank dvorani večeras se obeležava Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Obeležavanju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, članovi Vlade Srbije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, patrijarh SPC Porfirije.

Himnom “Bože pravde” počeo je program.

foto instagram:buducnostsrbijeav

Obraćanje patrijarha Porfirija:

“Pre nego što sam ovamo pošao, otvorio sam Novi zavet i našao: ‘Ne sudite da vam se ne sudi’. Došao sam ovde sa osećanjem da smo se sakupili ne da sudimo, ali da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina”.

“U tih 78 dana bombardovanja se, ne samo kod branilaca, već i onih koji su se od bombi sklanjali, pojavila međusobna solidarnost i hrišćanska ljubav za bližnje”.

Patrijarh Porfirije

“Država, a sa njom i crkva, mora da se stara o očuvanju onoga što je naš identitet vekovima”.

“Nismo ovde da sudimo, već da se setimo nevinih žrtava bombardovanja i da se molimo za njih”.

Obraćanje Milorada Dodika:

“Uvek kad pokušavam da nešto koncipiram kada dolazim na ovakva mesta. Uvek tražim reči kojima bih opisao nepravdu koja nam se mnogo puta kroz istoriju dešvala. Čini mi se da srpski jezik ima 150.000 reči, ali nikad ne uspevam da nađem adekvatne za ovakvu priliku. Jedina reč u ovakvoj prilici je – tišina”!

Milorad Dodik

Milorad Dodik rekao je da često učestvuje na ovakvim svečanostima, i da uvek ima problem da nađe prave reči kojima bi odao dostojnu poštu žrtvama.

Treba videti Srbiju koja postaje lider, koja ima jako vođstvo, koja želi da širi mir u regionu. Neka večno živi srpski narod! – naveo je Dodik.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

– Hvala Vam svima što smo večeras zajedno i što je srpski duh nesalomiv. Niko nikad nije odgovarao za ove zločine. Objasniti to sada, 22 godine nakon agresije nije moguće – rekao je Vučić na početku svog obraćanja.

foto instagram:buducnostsrbijeav

– Jedno dete dnevno. To je ona najteža, namučnija i najbolnija brojka NATO agresije iz 1999. godine. Ubijeno, zaustavljeno, bez ikakve svoje krivice, nikakav greh nisu počinili, bez prava na odbranu, i bez prava na pravdu. Izgubili smo mnogo, izgubili smo očeve, braću, decu, muževe, ali obraz nikada. Izgubili smo teritorije, milijarde, i sve što nam je ostalo bilo je telo jedne izmučene zemlje – rekao je Vučić i dodao:

Nećete od Srbije dobiti gaženje po našoj istoriji, po našoj prošlosti. Zemlje bez snage da se uspravi, podigne, i radi bilo šta drugo nego da ćuti, ili da sagne glavu i pokorno se izvini, za sve, pa i za svoje mrtve, za svoju ubijenu decu. Hoćemo da budemo toliko jaki da niko više ne može da nam ubija decu, da nam ruši zemlji. Nećete od Srbije dobiti gaženje po našoj istoriji, po našoj prošlosti.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели INFO 24 | Najnovije vesti 🇷🇸 (@info24.rs)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *