Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 03. februara

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 03.02.2021.godine

ZBOG VANREDNE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA , VLADE RS I GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

DRUGOG FEBRUARA:

227 VAKCINISANIH OSOBA.

30 – laboratorijski potvrđenih novoobolelih .

0 – umrlo.

6 -završilo kućnu izolaciju –izlečeno.

292 – pregleda u COVID ambulanti DZ.

10– pregleda u COVID ambulanti OB Valjevo .

3 – prijema na hospitalizaciju.

79 obolelih na hospitalizaciji u COVID delu OB Valjevo.

10-na respiratoru .

128– testirana(80 -DZ, 14– Bolnica i 34–ZZJZ Valjevo).

4130 –na lečenju u bolnici i kućnoj izolaciji.

2 – zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u kućnom karantinu.

47 –zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u kućnoj izolaciji-lečenju.

Na teritoriji Okruga 02.02.2021. godine je 36 laboratorijski potvrđenih novoobolelih. U Ljigu, Mionici i Ubu bez novoobolelih .U Osečini 1 i Lajkovcu 4 laboratorijski potvrđena novoobolela.

Sl.1. Prikaz broja novoobolelih u 2021.godini po danima. Broj novoobolelih od 07.01. oko 30 svakodnevno,sporo se smanjuje. Broj zdravstvenih radnika u kućnom karantinu i lečenju se smanjio.

UKUPAN BROJ LABORATORIJSKI POTVRĐENIH OBOLELIH U VALjEVU OD POČETKA EPIDEMIJE JE 7752. UMRLO 158 OD SVIH UZROKA.

–U prvom talasu epidemije je obolelo 199 i umrlo 19 obolelih .

–U drugom talasu epidemije od 17.06.2020. do 08.10. je obolelo 995 i umrlo 13 obolelih.

-U trećem talasu od 08.10.2020. do danas je obolelo 6527 osobe, izlečeno 2350 i umrlo 126 ( od svih uzroka).

Sl.2.Broj pregleda dnevno u januaru i februaru 2021. se postepeno smanjuje. U DZ iznosi oko 300 a u Bolnici oko 20, na hospitalizaciji od 80-90 obolelih. Na respiratoru oko deset, broj umrlih se smanjuje.

Podaci – izveštaji ZZJZ u 13 časova , DZ I OB Valjevo u 21 čas dana 02.02.2021.

Oboleli su svih starosnih grupa sa različitih gradskih i seoskih područja, đaci, trudnice,zaposleni (u prometu, uslugama, javnim službama, zdravstvu,školama, obdaništima…) nezaposleni, penzioneri i osobe iz kućnog karantina,što ukazuje na široku lokalnu transmisiju u radnoj i životnoj sredini u zatvorenom i otvorenom prostoru i na ne sprovođenje mera .

Početak imunizacije i smanjenje broja novoobolelih i obolelih na hospitalizaciji sa teškom kliničkom slikom zahtevaju da i dalje SVAKI POJEDINAC poštuje i sprovodi predložene i naložene mere na otvorenom i zatvorenom prostoru, jer epidemija još traje.

1. Vakcinacija stanovništva u toku – vakcinalni punkt -HOTEL GRAND. Vakcinacija se sprovodi kod osoba uzrasta od 18 godina starosti, naročito za medicinsko osoblje i lica koja su u bliskom kontaktu sa virusom.

Primenjuju se dve doze vakcine u razmaku od 2 do 4 nedelje. Proizvođač: Beijing Institute of Biological Products Co., Ltd.

2.Na snazi Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 „Službeni glasnik RS“, br. 151 od 15. decembra 2020, 152 od 18. decembra 2020, 153 od 21. decembra 2020, 156 od 25. decembra 2020, 158 od 29. decembra 2020, 1 od 11. januara 2021.

3.Kordinisani zajednički inspekcijski nadzor se nastavlja u skladu sa zaključkom Kriznog štaba.

PRILOZI:

1.ŠIRENjE I PRENOS VIRUSA
Na osnovu onoga što je trenutno poznato o, širenju SARS-CoV-2 virusa od osobe do osobe, najčešće se dešava među bliskim kontaktima (na manje od 2m). Ova vrsta prenosa se javlja putem respiratornih kapljica. Prenos koronavirusa javlja se mnogo češće preko respiratorne kapljice nego preko predmeta i površina, poput kvaka, radnih ploča, tastatura, igračaka itd. Trenutni dokazi ukazuju da SARS-CoV-2 može ostati održiv satima do dana na površinama napravljenim od raznih vrsta materijala. Nedavna istraživanja pokazuju da ljudi koji su zaraženi, ali nemaju simptome, igraju važnu ulogu u širenju virusa. Čišćenje vidljivo zaprljanih površina praćeno dezinfekcijom najbolja je mera u praksi za prevenciju COVID-19 i drugih virusnih respiratornih bolesti u domaćinstvima i okruženju.

Nepoznato je koliko dugo vazduh u sobi u kojoj je neko sa potvrđenim COVID-19 oboljenjem ostaje potencijalno zarazan. Moraju se uzeti u obzir faktori kao što su veličina sobe i vrsta ventilacionog sistema (uključujući protok [promene vazduha na sat] i mesto ventilacionih i odvodnih otvora) kada odlučuju koliko dugo treba zatvarati prostorije ili površine koje su bolesne osobe ranije koristile . Preduzimanje mera za poboljšanje ventilacije u prostoru ili prostoriji u kojoj je neko bolestan ili se sumnja da je bolestan od COVID-19 pomoći će da se skrati vreme potrebno za uklanjanje respiratornih kapljica iz vazduha.

2.KAKO I KADA NEKOME REĆI DA IMATE COVID-19?
Reći nekome da ste mu možda preneli ozbiljnu infekciju nije lako.

To morate uraditi– zakonska obaveza!

Kada reći– odmah po sumnji, saznanju?

Neki stručnjaci preporučuju obavještavanje saradnika čim se pojave simptomi koji mogu biti COVID-19. Drugi savetuju da saradnike, prijatelje rođake ne plašite i sačekate do testa.

„Ako je vaša sumnja dovoljno jaka da vas podstakne na testiranje, trebalo bi da obavestite osobe sa kojima ste bili u bliskom kontaktu ili ste proveli znatno vreme.Možda je dobro sledeće pravilo: Ako treba da se testirate, to morate da kažete. A pošto će vam trebati nekoliko dana da dobijete rezultate testa, telefonirajte i pošaljite poruke u vreme testiranja – samo da biste ih obavestili da postoji mogućnost COVID-19 a onda ih možete ažurirati kada dobijete rezultate. Imajući ove informacije,vaši kontakti mogu se odlučiti za karantin ili jednostavno preduzeti dodatne mere predostrožnosti (poput preskakanja nedeljne šetnje na otvorenom sa starijom majkom ili otkazivanja posete kod komšija).

Ako razvijete bolest sa povišenom temperaturom, takođe treba da obavestite druge – jer bilo da se radi o COVID-19 ili drugom virusu, možda ste ga i dalje širili drugima pre nego što su se simptomi razvili.“

Kolubarski Info 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *