Malom Mihailu iz Valjeva potrebna pomoć za terapiju, pomagala i tretmane

Dvogodišnji Valjevac Mihailo Cvetojević ima tešku neuromišićnu bolest, spinalnu mišićnu atrofiju tipa 2. Od pre osam meseci prima adekvatnu terapiju koja već daje rezultate, ali porodici sa prosečnim primanjima neophodna je novčana pomoć za fizikalnu terapiju, ortopedska pomagala i banjske tretmane.

Mihailo Cvetojević iz Valjeva, kada je imao šest meseci, dobio je dijagnozu: hipotonija, slabost mišića. Posle genetskih analiza u maju prošle godine ustanovljeno je da boluje od spinalne mišićne atrofije. Od tada svaka četiri meseca prima “spinrazu”, lek koji obezbeđuje država, a uz to je neophodna svakodnevna fizikalna terapija.

“Za njega je važno da se ne zamara zato što su njegovi fizički resursi snage ipak limitirani. Međutim, to ga ne sprečava da uz pomoć svog fizioterapeuta Lazara Maksića napreduje. Sada je već u stanju da uradi neke stvari koje ranije nije mogao. Pre svega, početak samog puzanja, stajanje bez potpore fizioterapeuta u donjem delu ekstremiteta oslonjen na svoje ruke, tako da mu mnogo znači”, ističe Veljko Cvetojević, Mihailov tata. 

Fizikalna terapija iziskuje mnogo novca, ali skupa su i ortopedska pomagala. Humani majstor Boban napravio mu je stajalicu. Mihailu su sada potrebna specijalna kolica koja bi sam vozio. Svaka samostalna radnja, naglašavaju roditelji, važna je za njegov mentalni razvoj.

“Pored svih tih pomagala, neophodno je banjsko lečenje. Hidroterapija bi mu isto jako koristila, ali nema nekog efekta ako tamo ostanete sedam ili deset dana, neophodno je da budete 20 dana, tri nedelje tamo s njim. Postoje razni centri isto za vežbanje sa decom, na primer u dva-tri termina po pola sata, po sat vremena, koji daju mnogo bolje efekte nego kad vi vežbate s njim samo jednom dnevno, a koji nisu u Valjevu. Morali bismo da odemo, da nađemo privatan smeštaj, sve to iziskuje određena sredstva”, poručuje Višnja Stojanović, Mihailova mama.

Mihailova mama je na bolovanju i prima minimalnu zaradu. Podnela je zahtev za naknadu za tuđu negu i pomoć.

Porodici mnogo znači novac koji dobija Mihailo dobija od slanja SMS poruka sa tekstom 865 na broj 3030 u Srbiji, a u Švajcarskoj sa tekstom human865 na broj 455. Verujući u humanost i solidarnost otvorili su i dinarski i devizni račun, jer borba za Mihailov prvi korak tek je počela.

Dinarski račun za pomoć: 160-6000000732648-28

Devizni račun: 160600000073294316; IBAN: RS35160600000073294316; SWIFT/BIC: DBDBRSBG 

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *