Legat profesora Ace Milenovića, prvi u vlasništvu Narodne biblioteke u Osečini

Rano preminuli profesor francuskog jezika iz Osečine Aca Milenović ostavio je u nasledstvo deo svoje ostavštine Narodnoj biblioteci u Osečini.

Legat profesora Ace Milenovića

To je prvi legat koji Narodna biblioteka ima u svom vlasništvu.

“Smešten je na površini  od četiri kvadratna metra.  Sastoji se od : 44 romana, tri rečnika, 21 udžbenika iz francuskog jezika, 16 svezaka, dva časopisa , 89 kaseta, dve ploče i dva cd-a. Pozajmica materijala iz ovog fonda nije moguća, već se koristi isključivo u čitaonici”, navodi direktorka Narodne biblioteke mr Ana Vasiljević.

Aleksandar Milenović je rođen 9. oktobra 1951. u Velikoj Plani. Osnovnu školu je završio u Velikom Orašju, u kome je i živeo, a posle Gimnazije u Velikoj Plani, upisao  je u Beogradu francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu. Kao apsolvent  francuskog jezika 1979. godine došao je u Osečinu, u OŠ “Braća Nedić“ da zameni svog kolegu i zemljaka. Tako je Osečina postala Acino mesto prebivališta. Kao apsolvent nije mogao da dobije stalno zaposlenje u školi, ali je zasnovao radni odnos u “Krušik – Plastici“.

“To nije smetalo da Aca, sporazumom o preuzimanju dođe u školu kad god bi se ukazala potreba za nastavnikom francuskog jezika. Rado je dolazio i s ljubavlju učenicima prenosio znanje. Pored obaveznih časova u školi, ili posle rada u “Krušiku“, Aca je bio neumoran i u popodnevnim satima kada je u prostorijama “Alijanse“ nesebično držao časove francuskog jezika deci mlađeg i starijeg uzrasta. Voleo je književnost , prevođenje, muziku i bavio se sportom, naročito fudbalom. Pamtimo ga kao izuzetno vrednog, poštenog čoveka, uvek spremnog da pomogne. U “Krušiku“ je radio odgovorno i pedantno, a u radu sa decom bio je blago strog i korektan. Zbog bolesti, Aca nas je prerano napustio 22. novembra 2005. godine”, priča direktorka biblioteke.

Zavičajni fond-istorija razvoja materijalne i duhovne kulture

Narodna biblioteka

Zavičajni fond Narodne biblioteke u Osečini broji oko 300 publikacija u okviru koga se čuvaju dela na osnovu tri kriterijuma : autor iz Osečine, tema: Osečina i izdavač iz Osečine.

“Zavičajni fond za nas  je od velike važnosti jer predstavlja istoriju razvoja materijalne i duhovne kulture naše opštine. Kulturna legitimacija jedne sredine, posebno opštine, bila je i ostaje njena Narodna biblioteka”, zaključuje mr Ana Vasiljević.

U njemu se nalaze knjige koje obuhvataju različite oblasti, zavičajna periodika i neknjižna građa ( pozivnice, katalozi, plakati ).

Ovaj medijski sadržaj sastavni je deo projekta “Kulturno blago Osečine” koji je finansijski podržan od strane opštine Osečina. Projekat se bavi razvojem kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanjem kulturne baštine, kulturnog identiteta, tradicije, običaja i opšteg kulturno istorijskog nasleđa.

Zahvaljujemo se na saradnji Narodnoj biblioteci i direktorki mr Ani Vasiljević.

Kolubarski Info / Foto: Narodna biblioteka

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *