Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 20. avgusta

Novi korona virus SARS-CoV-2 predstavlja potpuno novi soj virusa koji do sada nije identifikovan u humanoj populaciji.Prema genetskoj strukturi sličan je SARS-CoV.

Prenos SARS–CoV-2 odvija se sledećim mehanizmima:
a. Najčešće se širi bliskim kontaktom sa osobe na osobu (oko 1,8 metara razdaljine).
b. preko respiratornih kapljica koje nastaju kada inficirana osoba kašlje ili kija, slično kao što se širi virus gripa i ostali respiratorni patogeni.
c. Te kapljice mogu doći u kontakt sa ustima, nosem ili očima ljudi u blizini inficiranog, ili ih isti mogu udahnuti u pluća.
d. Dodirom površina ili predmet koji imaju virus na sebi, a zatim dodirom sopstvenih usta, nosa ili eventualno očiju.Postoje dokazi da koronavirusi mogu ostati infektivni na neživim površinama nekoliko sati ili čak dana.
e. Postoji velika verovatnoća da normalan govor dovodi do prenošenje virusa u vazduhu u zatvorenim okruženjima“
Oboljenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašljem, nedostatkom daha, otežanim disanjem) i temperaturom.
U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu insuficijeniju, pa i smrt.
PRESECANjEM NAVEDENIH PUTEVA PRENOSA , OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM ASIMPTOMATSKIH, PRESIMPTOMATSKIH NOSILACA VIRUSA I LEČENjEM OBOLELIH SE SPREČAVA DALjE ŠIRENjE BOLESTI I ZATO TREBA:

  • ODRŽAVATI DISTANCU ,
  • NOSITI MASKU,
  • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
  • IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM I
  • JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
  • UKOLIKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI DUŽE OTVORENE PROZORE ILI ČEŠĆE PROVETRAVATI, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 20.08.2020.GODINE
ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA, VLADE RS I ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

U COVID ambulanti DZ Valjevo je pregledana 94 osobe sa respiratornim infekcijama i uzeto 30 briseva.

U Prijemno urgentnom centru OB Valjevo je pregledano 13 sumnjivih i verovatnih slučajeva na COVID 19. Na hospitalizaciju primljeno 2 osobe. Uzeto 5 briseva.

Na hospitalizaciji u OB Valjevo 23 osobe sa sumnjom na COVID 19 i laboratorijski potvrđenih COVID 19 osoba ( infektivno COVID – 8 i pulmo COVID – 15).

U ZZJZ se istražuju kontakti sa laboratorijski potvrđenim licima i uzet 71 bris.

U Valjevu u poslednja 24 časa laboratorijski potvrđena jedna novoobolela osoba.

Ukupan broj obolelih od početka epidemije je 1144. U drugom piku epidemije od 17.06.2020. do danas je laboratorijski potvrđeno 949 obolelih osoba, više muškog nego ženskog pola, prosečne starosti ispod 50 godina.

U kućnim uslovima se leči 138, a u bolnici 17 laboratorijski potvrđenih obolelih osoba.

Od početka epidemije izlečene 944 osobe, u drugom piku epidemije je izlečeno 788 osoba.

Broj uzetih briseva 19.08.2020. godine je 106. Od početka meseca avgusta uzeto 1996 briseva.

Broj umrlih od početka epidemije je 26. U drugom piku epidemije umrlo 7 osoba.

U poslednja 24 časa, u ostalim opštinama Okruga je jedna laboratorijski potvrđena novoobolela osoba u Osečini.

Broj zaraženih radnika u ZU od početka epidemije 93. U prvom piku je obolelo 49 zaposlenih, a 1 osoba je umrla. U drugom piku epidemije 44 novoobolele osobe. Broj novozaraženih na dan izveštavanja 0, u kućnoj izolaciji 3, izlečenih osoba 41.

Aktuelna epidemiološka situacija koju odlikuje promenljiv i visok broj dnevnih pregleda u COVID ambulanti DZ i PUC Bolnice i promenljiv broj laboratorijski potvrđenih novobolelih, veliki broj osoba u kućnoj izolaciji i hospitalizaciji zahteva da se sve naložene i predložene preventivne mere koje se odnose na pojedince i poslovne subjekte i dalje sprovode.

Kordinirani zajednički inspekcijski nadzori sprovođenja naloženih i predloženih preventivnih mera se nastavljaju.

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *