Marija Obradović sveukupni laureat međunarodnog susreta flautista u Valjevu

Podelom nagrada i priznanja, kasno sinoć, u Valjevu su završeni 22. međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“. Susreti koji su održani pod pokroviteljstvom grada Valjeva, a u organizaciji Muzičke škole „Živorad Grbić“ u Valjevu, okupili su 150 učesnika, učenika osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja i studente muzičkih akademija iz Srbije, BiH, Severne Makedonije, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Poljske i drugih zemalja.

I ove godine ovaj najstariji festival flautista na Balkanu visoko je ocenjen od eminentnih stručnjaka, pedagoga flaute i drugih poslenika muzičke kulture.

Odlukom stručnog žirija, kojem je predsedavao profesor Muzičke akademije u Beogradu Momir Simonović, za sveukupnog laureata proglašena je Marija Obradović, učenica šestog razreda osnovne muzičke škole „Živorad Grbić“ u Valjevu sa pedagogom Zoranom Matić. Njoj je pripala i novčana nagrada porodice profesora Tahira Kulenovića, poznatog muzičkog pedagoga flaute i utemeljivača ovih susreta. Laureat za muzičke osnovce je Olga Zurovac, učenica drugog razreda OMŠ „Vladimir Đorđević“ iz Aleksinca čiji pedagog je Biljana Dimitrijević. Laureat za muzičke srednješkolce je Marija Obradović, učenica MŠ „živorad Grbić“ iz Valjeva, čiji pedagog je Zorana Matić. Najviše priznanje u kategoriji muzičkih akademija pripalo je Franciski Ani Fundelić, studentkinji prve godine akademije za glazbu u Ljubljani (Slovenija), čiji pedagog je Matej Zupan.

Za najboljeg pedagoga međunardonog susreta flautista proglašeni su Aleksandra Horvat iz MŠ „Isidor Bajić“ iz Novog Sada i Zorana Matić iz MŠ „Živorad Grbić“ iz Valjeva.

Najbolji klavirski saradnici su, prema oceni stručnog žirija, Meri Bojić Radojčić i Dragana Raić, obe sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Povodom održavanja festivala Suzana Radovanović Perić izjavila je da se u Srbiji mnogo govori kako su kultura i obrazovanje u krizi. Međutim, ovaj festival pokazuje da u našoj zemlji raste novi duh koji pokušava da nas zaštiti od dilentatizma, neukusa, neznanja i drugih negativnih pojava u kulturi.

J. Stojić / Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *