Na proleće postavljanje adresnih tablica i kućnih brojeva – Bez troškova za vlasnike kuća

Komisija za određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta grada Valjeva, uspešno je privela kraju ovaj posao. U 78 naseljenih mesta nazive je dobilo 1.724 ulice.

Mnoge ulice dobile su nazive po književnicima, glumcima, naučnicima, sportistima, umetnicima i drugim poznatim ličnostima. Prihvaćeni su i predlozi naziva po geografskim pojmovima, vrsti biljaka u nekom kraju, pa su tako dobijene ulice Bagremova, Breza, Brestova i slično.

Komisija je u septembru 2019. godine počela sa radom, kada su Vlada Republike Srbije i Republički geodetski zavod odredili rok za ažuriranje adresnog registra za teritoriju grada Valjeva. U tome je bar što se predloga za davanje naziva ulica tiče, Komisija imala veliku pomoć mesnih zajednica, kulturno – obrazovnih ustanova, sportskih organizacija i pojedinaca – rekao je predsednik Komisije i član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović.

Prof. dr Ivanović posebno je ukazao na značaj davanja naziva ulica, naročito u vanrednim situacijama, kada intervenišu hitne službe – policija, hitna pomoć, vatrogasci, spasioci i drugi. Sada će biti olakšano pronalaženje tačnog odredišta uz pomoć uređaja za globalno pozicioniranje (GPS).
Na proleće počinje postavljanje adresnih tablica i kućnih brojeva za koje je iz republičkih sredstava obezbeđen iznos od oko 800 hiljada dinara. Vlasnici kuća neće plaćati troškove obeležavanja ulica, kao ni promenu podataka u svojim ličnim dokumentima.

Možda je zanimljivo pomenuti da je na početku rada Komisije dolazilo često do nesporazuma zbog ideoloških razlika, posebno kada se radilo o davanju predloga za nazive ulica. Primera radi, pred Komisijom se našao predlog da se dvema ulicama daju imena Major Aleksandar Mišić i Major Ivan Fregl. Da bi se nesporazumi otklonili zatražena je pomoć Vojnog arhiva Ministarstva odbrane i Instituta za istoriju grada Beograda. Oni su potvrdili da su major Aleksandar Mišić, sin vojvode Živojina Mišića i major Ivan Fregl bili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, a da su ih Nemci streljali u oktobru 1941. godine. Time su sve dileme oko davanja naziva ulice bile otklonjene.

kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *