Dobrovoljno davanje krvi od izuzetnog značaja

Služba za transfuziju u Opštoj bolnici Valjevo koja pokriva oko 200 hiljada stanovnika Kolubarskog okruga, navodi da je dobrovoljno davanje krvi pri organizaciji Crvenog krsta Valjevo od izuzetnog značaja za stabilno snabdevanje krvlju i derivatima krvi.

Načelnik Službe za transfuziju Opšte bolnice Valjevo, prim. dr Svetislav Matić pozvao je sve ljude dobre volje da se odazovu redovnim akcijama u Crvenom krstu Valejvo i daju krv utorkom od 10 do 15 časova.

U valjevskoj bolnici se rade veliki hirurški zahvati koji tokom operacije zahtevaju velike količine krvi.

Radi se hirurgija kolena, kuka, kolona, u porodilištu se obavi oko 1300 porođaja, na dijalizi imamo svakodnevne pacijente. Sve ovo zahteva stabilne rezerve i snabdevanje krvlju. Naša služba se trudi da i svim ostalim odeljenjima gde su potrebne krvne komponente sve obezbedi na vreme i da zbrine sve pacijente. Ostvarujemo uspešnu saradnju sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, na svakodnevnom nivou gde na osnovu naših planova i zahteva dobijamo potrebne količine krvi i krvnih komponenti. Naše godišnje potrebe su oko 2500 jedinica eritrocita. U Valjevskoj bolnici se sprovodi i intraoperativno spasavanje krvi što kao metod ostvaruje značajne uštede – naveo je prim. dr Matić, naglasivši da u zavisnosti od odziva davaoca zavisi i to šta ćemo mi dobiti iz Instituta usklađujući se prema njihovim potrebama, pa svi zdravi ljudi mogu i treba da daju krv.

Muška populacija može da da krv na tri meseca, dok dame mogu na svaka četiri meseca. Od jedne jedinice pune krvi koju davalac da, u Institutu za transfuziju krvi Srbije, mogu da se dobiju do četiri komponente krvnih produkata, kao što su crvena krvna zrnca, trombociti, zamrznuta i sveža plazma.

kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *