Poklon predstava i paketići za mališane iz socijalno ugroženih porodica

Tradicionalno kao i prošle godine u Centru za kulturu Valjevo izvedena je novogodišnja pozorišna predstava i podeljeno 300 novogodišnjih paketića deci iz socijalno ugroženih porodica – poklon grada Valjeva.Predsednik Saveta za socijalnu politiku grada Valjeva Radoica Rstić je u obraćanju novinarima podsetio šta je sve u ovoj godini urađeno kada je u pitanju unapređenje socijalne zaštite.

Sve usluge i prava socijalne zaštite koje su Strategijom i Odlukom socijalne zaštite definisane u ovom Gradu u 2019. godini realizovane su u stopostotnom procentu. Svi pružaoci usluge su svoje usluge realizovali onako kako je akcionim planovima precizirano i svi su ostvarili ono pravo za koje su imali uslov. Budžetom grada Valjeva za 2020. godinu planirano je 183.960.000,00 dinara za socijalnu zaštitu, što je neznatno više u odnosu na prošlu godinu. U ovoj godini smo uspostavili jednu novu uslugu socijalne zaštite i to uslugu porodični saradnik koja se odnosi na decu sa smetnjama u razvoju i njihove članove porodica iz ruralnog područja. To je nešto novo što je implementirano iz nove Strategije socijalne zaštite.

Takođe ove godine smo uveli i jedno novo pravo iz oblasti socijalne zaštite – pravo na naknadu troškova užine za svu decu koja potiču iz socijalno siromašnih porodica.

Znači svi učenici od prvog do četvrtog razreda svih osnovnih škola na području grada Valjeva od ove školske godine su stekli pravo na naknadu troškova užine. To ćemo nastaviti da finansiramo i u 2020. godini. Očekujem da ćemo u narednom periodu verovatno da proširimo to pravo i na više razrede. Ove godine 50 učenika iz socijalno ugroženih porodica isključivo sa seoskog područja, letovalo je o trošku Grada u Crnoj Gori.

U narednom periodu će se ići sa razvojem nekih novih usluga i prava iz Strategije socijalne zaštite, a ona se odnose na stara lica. Sada već postoji usluga pomoć u kući u gradu i prigradskim naseljima koje pruža Centar za socijalni rad i „Karitas“.

U planu su pripremne aktivnosti za razvoj ovih usluga i na selu”, rekao je Radoica Rstić. Za narednu 2020. godinu, pored svih postojećih usluga i prava planirano je otvaranje klubova za stare. Kako navodi Rstić, cilj je da se iduće godine u svakoj MZ otvori po jedan klub za stare gde će biti usmerena pažnja na stare osobe i njihov način života.

kolubarski.info / Foto: FB Grad Valjevo

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *