Realizacija ideje stare tri decenije: Izgradnja novih mostova

Ova gradska vlast planira da iduće godine počne izgradnju dva mosta preko Kolubare. Novi most uz postojeći železnički, u produžetku Uzun Mirkove ulice, je ideja koja je stara skoro tri decenije, a sada je ponovo aktuelna. Nova saobraćajnica dužine 200 metara, išla bi preko bivšeg jezera uz ogradu gradske Elektrodistribucije sve do izlaska u Suvoborsku ulicu. Novi most bi spojio Ulicu Mirka Obradovića sa Suvoborskom ulicom i na taj način rasteretio saobraćaj kroz centar grada.

Taj most bi trebalo da bude širok oko šest metara i ono što je sada predmet razmišljanja i diskusije, jeste da li na tom mostu ostaviti jednu biciklističku stazu ka Petnici i Gradcu i kolovoz najmanje šest metara širine sa još jednim trotoarom kuda bi se kretali pešaci. To je projekat broj jedan što se tiče gradske infrastrukture. Industrijska zona je nešto što je već prepoznato. Imaćemo i pomoć Republike, a za ovaj most će Grad izdvojiti posebna sredstva u onoj meri koliko budemo mogli. Ovakve stvari su kapitalne. Ne gradi se most da traje 0, 20 godina, on se gradi 30 do 50 godina unapred. Svedoci smo da je bilo dosta železničkih nesreća koje su se desile usled nepoštovanja propisa, ovo je zapravo i razlog zbog čega se radi ovaj most, kako bi smanjili rizik i povećali bezbednost građana u saobraćaju – najavio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

Pored ovog saobraćajnog mosta, u planu je da se ponovo podigne pešački most, koji je srušen u poplavama maja 2014. godine. Stanovnici Kolubarske ulice, ali i svi meštani Suvoborske i ostalih poprečnih ulica, ali i građani sa druge strane Kolubare, koristili su mali pešački most da pređu na drugu stranu obale. Ovaj most odavno nije u upotrebi i sada je u planu da se gradi novi, malo drugačiji pešački most, koji će biti širok oko tri metra i ne samo da će biti pešački most već i biciklistički.

Mi smo uspeli u Kancelariji za javna ulaganja da dobijemo sredstva u visini od 30 miliona dinara. Sam most predstavlja jednu sigurnu komunikaciju za ljude koji rade u Krušiku jer kroz Kolubaru dva mogu doći peške do Krušika. To je samo početak saradnje, a biće prilike da pričamo o sredstvima koje će Kancelarija izdvojiti. Mogu da kažem da se izuzetno radujemo ovom mostu. Kao što sam već rekao, ove godine je Valjevo bilo veliko gradilište, a iduće godine će biti još veće sa još značajnijim infrastrukturnim projektima – naglasio je gradonačelnik Gvozdenović.

Kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *