“Pažljivko” uči decu ponašanju u saobraćaju

Koliko je važno da deca već od najranijeg uzrasta budu upoznata sa pravilima u saobraćaju, prepoznali su u Agenciji za bezbednost saobraćaja i u Savetu za bezbednost saobraćaja grada Valjeva. Zato je za đake prvake sa teritorije grada Valjeva organizovana pozorišna predstava “Pažljivko“, koja na zanimljiv i deci blizak način, prenosi saobraćajna pravila. Grad Valjevo je preko svog Saveta za bezbednost saobraćaja finansirao sa milion dinara nabavku edukativno – propagadnog materijala koji je podeljen nakon predstave.

Foto: Željko Bošković

Danas je u Centru za klturu Valjeva odigrana ova predstava, a valjevske đake su pozdravili član Gradskog veća Dejan Bogojević i Duško Pešić, načelnik Odeljenja za prevenciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Foto: Željko Bošković

“Nama je bezbednost najmlađih veoma bitna, stoga će grad Valjevo i u budućnosti podržavati sve akcije vezane za bezbednost u saobraćaju. Želim da uživate u predstavi koja sledi”, obratio se prvacima Dejan Bogojević.

Duško Pešić iz Agencije za bezbednost saobraćaja je rekao da je poslednjih godina stanje znatno bolje nego što je bilo u prethodnom periodu, kada je broj povređene i nastradale dece u Srbiji u pitanju.

Foto: Željko Bošković

“Do pre nekih desetak godina deca su nam stradala kao pešaci u saobraćaju, a poslednjih godina dominantno stradaju kao putnici u vozilu. Mnogo nam je teže da u saobraćaju zaštitimo decu kao pešake, jer dete uzrasta od 6 godina ne zna da proceni udaljenst, brzinu vozila i da izabere bezbedno mesto za prelazak kolovoza”, rekao je Pešić, koji je napomenuo da se ovakve edukativne predstave i aktivnosti Agencije sprovode već sedam godina.

Foto: Željko Bošković

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Dobrosav Janković je rekao da grad Valjevo i ove godine od novca koji je prikupljen od saobraćajnih kazni, finansira brojne aktivnosti na unapređenju bezbednosti saobraćaja u gradu.

“Nabavili smo vrećice za sportsku opremu, pernice i majice sa reflektujućim trakama, a sve iz tih razloga kako bi deca pravilno postupala prilikom odlaska u školu, povratka i kako bi se ponašali bezbedno u saobraćaju. Što se tiče dece u saobraćaju, kada govorimo u celini, mi smo u 2018. godini imali devetnaestoro dece koja su povređena u saobraćaju i jedno dete koje je poginulo prošle godine na Divčibarama”, rekao je Dobrosav Janković.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *