Valjevo je dalo veliki doprinos u borbi protiv fašizma

Valjevo je u subotu i juče bilo u znaku obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom i 15. septembra – Dana oslobođenja Valjeva od nemačkog okupatora 1944. godine.

Tim povodom u organizaciji Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije, Gradskog odbora SUBNOR-a i Grada Valjeva u subotu je održana svečana akademija kojom je obeležena ova značajna godišnjica za zapadnu Srbiju. Prisustvovali su, pored organizatora akademije, i predstavnici Vojske Srbije, političkih organizacija, Srpske pravoslavne crkve, preživeli borci i njihovi potomci.

Otvarajući svečanost Rajko Milinković, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Valjeva podsetio je na pređeni put do slobode i istakao da je valjevski kraj dao veliki doprinos u borbi protiv okupatora kao i u svim prethodnim oslobodilačkim ratovima. Poginulo je oko 3 hiljade boraca, a njih 18 je proglašeno za narodne heroje. Ne čekajući odluku o dizanju ustanka najistaknutiji valjevski rodoljubi i antifašisti su 25. juna 1941. godine formirali Valjevski NOP odred, a među brojnim osnivačima odreda bili su Dragojlo Dudić, kasnije predsednik Užičke Republike, Žikica Jovanović – Španac i drugi.

Dodela priznanja prezivelim ucesnicima NOR-a
Dodela priznanja preživelim ucesnicima NOR-a

Iz istorije se ne može izbrisati, poručio je Milinković, doprinos naroda Srbije u Drugom svetskom ratu na uništavanju fašizma oružanom borbom sa drugim državama i narodima sveta, koji se danas ponose što su dali svoj doprinos na slamanju fašizma. Ako se u našoj sadašnjoj ili budućoj istoriji pojavi generacija Srba, koja odluči da kleči da bi umostivila zlo, to bi verovatno bio kraj onoga što je naš narod do sada bio.

Učesnicima svečane akademije obratio se i Zdenko Duplančić borac Šeste ličke proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade koji je, zajedno sa borcima Prve proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade, učestvovao u oslobađanju Valjeva 15. septembra 1944. godine. Na putu za oslobađanje Beograda i naše zemlje nalazilo se i Valjevo koje je branio bataljon nemačkog policijskog puka i domaći neprijatelji. Okršaj sa njima bio je krvav, naročito su se teške borbe vodile iz kasarne Peti puk i iz zgrade Okružnog suda, te je morala da dejstvuje artiljerija. Ipak, okupator je savladan na putu između Divaca i Slovca i potučen do nogu. Među zarobljenima bio je jedan major, inače ratni zločinac, koji je naredio streljanje 40 đaka Valjevske gimnazije koji su bili većinom SKOJ-evci, a spiskove Nemcima predao je direktor Gimnazije.

Svečanost koju su uveličali umetnici Oliver Njego i Lepomir Ivković završena je podelom medalja i povelja dvadesetorici živih učesnika NOR-a, a u znak zahvalnosti za doprinos zajedničkoj pobedi nad fašizmom i afirmaciji trajnih vrednosti NOR-a. Priznanja je u ime SUBNOR-a uručio general Vidosav Kovačević, potpredsednik koji je tom prilikom izrazio zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije koji daju podršku boračkoj organizaciji koja je ovu svečanost započela srpskom i partizanskom himnom.

Juče su u Valjevu nastavljene svečanosti povodom obeležavanja 15. septembra – Dana oslobođenja Valjeva od nemačkog okupatora 15. septembra 1944. godine. Na partizanskom spomen groblju, uz prisustvo velikog broja predstavnika boračkih organizacija iz zapadne Srbije, Grada Valjeva, Vojske Srbije, SPC-a, potomaka boraca, položeni su venci i cveće na grobove 265 streljanih rodoljuba 27. novembra 1941. godine.

Sa svecane akademije u Centru za kulturu
Sa svečane akademije u Centru za kulturu

Obraćajući se u ime Grada Valjeva, Milorad Ilić, predsednik Skupštine, rekao je da je Valjevo sve do 1965. godine obeležavalo 15. septembar kao dan oslobođenja Valjeva od nemačkog okupatora i da je obeležavanje ovog značajnog datuma obnovljeno Odlukom Skupštine Grada Valjeva pre nekoliko godina.

Ilić je ovom prilikom istakao da je srpska istorija i počinjala na ovim prostorima od Cera do Kolubare gde su vođene velike bitke i dobijene velike pobede u borbi za oslobođenje od turskog ropstva i od nemačkog okupatora zajedno sa saveznicima. Ilić se zahvalio svim učesnicima u oslobodilačkim ratovima koji su se borili u herojskim bitkama i dali živote za oslobođenje zemlje na putu do pobede.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *