Održani „Dani Paunske banje“

Mesna zajednica Paune i Crkveni odbor Paune uz podršku grada Valjeva, prvi put su juče u porti Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Paunama organizovali „Dane Paunske banje“ na izvoru energije, uz zanimljiv kulturno – tradicionalni program i srpski narodni višeboj.

Izvršeno je presipanje makadamskih puteva u dužini od preko pet kilometara kao i preasfaltiranje u dužini od hiljadu metara. Mesna zajednica Paune je sa Javno komunalnim preduzećem „Vidrak“ Valjevo izvršila košenje i uređivanje seoskog groblja, cele površine oko zgrade Mesne zajednice, prostora oko mini – sportskog terena, kao i uređivanje obalnih površina traktorskim tarupom. Mesna zajednica je uz veliku pomoć i nesebičnu podršku svojih meštana, 29.08. 2019. godine nastavila dalje radove oko uređivanja prostora oko sportskih mini – terena. Elektro radovi započeti su na izgradnji trafoa, dalekovoda i nisko-naponske mreže u Paunama, pod nazivom „Paune 7“ i time rešeni višedecenijski problemi meštana zaseoka Vinogradi, a time i same Mesne zajednice. Vrednost ovih radova je nekoliko miliona dinara, a sve u nadi da će i posle ove manifestacije biti još više energije i želje da se pokrene selo Paune.

nemanja rasulic dani paunske banje
Nemanja Rasulić, Foto: Željko Bošković

Kulturno – umetnički program otvorio je Dom kulture „Izvor“ iz Valjeva, nakon čega su se organizatori zahvalili gradonačelniku Valjeva na izdvojenim sredstvima za selo, a potom se i dr Slobodan Gvozdenović obratio i otvorio manifestaciju pod nazivom „Dani Paunske banje“.

„Braćo i sestre pomaže Bog! Ovo je samo početak jedne manifestacije prvi put ovde u Paunama, ali daće Bog da ovo bude tradicija, a grad će nesebično pomagati u tome. Mi smo nešto pokušali da uradimo što se tiče ovih infrastrukturnih projekata u toku ove i prethodne godine, možda je najvažniji ovaj put kroz Beloševac, koji je urađen u dužini od 5,5 kilometara, ali mislim da ćemo iduće godine imati mnogo više sredstava da počnemo da radimo i ove seoske puteve i da asfaltiramo ono što Mesna zajednica smatra za svoje prioritete. Srpsko selo ako umre, umreće i Srbija, ja to često umem da kažem. U skladu sa onim što srpska vlada propagira i što srpska vlada danas stavlja u svoj prioritet, a to je oživljavanje sela, tako i ova lokalna samouprava pokušava da sva sela stavi ravnomerno na mapu Valjeva i na mapu Srbije. Zato srećno vam veselje i vidimo se ponovo iduće godine“, istakao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

dani paunske banje 4
Foto: Željko Bošković

Po rečima predsednika Mesne zajednice Paune pre više od mesec dana potekla je ideja, namera i volja, koja je pretočena u kulturno – zabavni i sportski program pod nazivom „Dani Paunske banje“, a sve u cilju oživljavanja iste i pretvaranja u jednu manifestaciju.

„Osmišljeno je u cilju revitalizacije stare Paunske banje i oživljavanja sela, prikazivanja lepota i značaja našeg kraja. Ovom prilikom pozdravio bih sve prisutne kako učesnike, tako i sve posmatrače. Posebno pozdravljam gospodina Slobodana Gvozdenovića gradonačelnika Valjeva, koji kao što možete i sami da vidite nesebično podržava i uvek će podržati ovakve projekte, programe, a što se najviše može videti na osnovu ovogodišnjih radova koji su trenutno u toku u našoj Mesnoj zajednici. Posebno bih pozdravio i druge predstavnike grada Valjeva, gradske vlasti, direktore, naše donatore i sve ljude dobre volje koji su učesvovali u osmišljavanju, pripremi i realizaciji ovog programa sa namerom pretvaranja u manifestaciju. Dobrodošli i hvala vam svima“, rekao je predsednik Mesne zajednice Paune Nemanja Rasulić.

U organizaciji ove manifestacije učestvovali su i pomogli Turistička organizacija Valjevo, Poljoprivredna škola, „Vega“, „Dekapolit“, restoran „Platani“, „Trgometaling“, kafe „Kabinet“, veterinarska stanica Paune i „Agromarket“ iz Lukavca.

dani paunske banje 5
Foto: Željko Bošković

U duhu lepih običaja i tradicije pre nego što je počeo narodni višeboj, usledio je bogat kulturno – umetnički program Doma kulture „Izvor“, gde su prisutni imali priliku da vide i čuju dečiji hor Doma kulture „Izvor“ sa spletom narodnih pesama, višestruko nagrađivanu koreografiju pod nazivom „Đurđevdansko druganje“, kao i pobednice na nacionalnom takmičenju u kategoriju dueta, koje pohađaju školu frule i dvojnica.

dani paunske banje 1
Foto: Željko Bošković

Pobednici u različitim disciplinama u višeboju dobili su brojne nagrade, kao i pehare, medalje i diplome za učestvovanje u sportskom programu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *