Valjevo: Za stipendiranje učenika i studenata 25 miliona dinara

“Valjevo je jedan od retkih gradova u Srbiji koji značajna sredstva izdvaja za stipendiranje učenika i studenata. Samo u ovoj godini iz budžeta grada Valjeva za te namene izdvojeno je 25 miliona dinara. To je omogućilo da stipendije dobije 56 osnovaca, 58 srednjoškolaca i 133 studenta”, rekao je za Kolubarski.info prof. dr Miroljub Ivanović, predsednik Komisije za dodelu stipendija i sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih učenika i studenata grada Valjeva.

Kriterijumi za dobijanje stipendije su veoma strogi. Oni podrazumevaju da osnovci i srednjoškolci imaju odličan uspeh, najmanje 4,50 prosek ocena, dok se za studente traži prosek veći od 9,00. Za osnovce i srednjoškolce se podrazumeva da imaju osvojeno jedno od tri mesta na republičkom takmičenju koje organizuje nadležno ministarstvo Srbije.

Srednjoškolcima se isplaćuje stipendija u iznosu od 6.500 dinara, osnovcima 5.000 dinara, a za studente je predviđeno 10.000 dinara mesečno, odnosno 11.000 dinara studentima koji studiraju u inostranstvu.

U izdvajanju sredstava za dodelu stipendija vodilo se računa da one budu dostupne i romskoj deci, za šta se u budžetu izdvaja 4 miliona dinara. Tu su uračunati i plaćeni udžbenici i druga nastavna sredstva. Uz to, grad Valjevo pomaže i studentima muzičkih konzervatorijuma u Italiji, Nemačkoj, Austriji i drugim zemljama.

“Izdvajanja za stipendije u ovoj godini povećana su čak za 30 odsto u odnosu na prethodnu, a na predlog gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića”, ističe dr Ivanović i dodaje:

“Redovno pratimo rad naših stipendista i zapazili smo da mnogi od njih po završetku fakulteta ili srednje škole nastoje da ostanu da se zaposle i žive u rodnom gradu. Zato činimo napore da im ponudimo radna mesta u novim investicionim projektima ili samozapošljavanjem. Namera nam je da za narednu školsku godinu u budžetu obezbedimo dodatna sredstva za stipendiranje”, poručuje dr Ivanović.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *