U Brankovini po 57. put tradicionalna manifestacija „Dan maline“

U Brankovini, znamenitom i živopisnom selu pored Valjeva, svake godine se održava tradicionalna manifestacija „Dan malina“. Ove godine će se  u nedelju, 23. juna,  57. put održati manifestacija koja slavi „crveno“ zlato – malinu, voće po kome je Srbija bila poznata.

Meštani Brankovine, predvođeni agilnim i mladim rukovodstvom Mesne zajednice, ali i Turističkog društva „Ljuba Nenadović“, podržani od strane grada Valjeva, Poljoprivredne savetodavne stručne službe, odbornika Skupštine grada Valjeva, koji je poreklom iz ovog kraja, dr Ljube Pavića, za cilj imaju da „Danu maline“ vrate staru slavu i značaj koji je ova manifestacija imala u decenijama koje su iza nas:

-Ove godine iz gradskog budžeta za manifestaciju je opredeljeno 200.000 dinara i zbog toga se zahvaljujem Gradu što je prepoznao značaj ove manifestacije. Mišljenja sam da treba da se održava ova manifestacija jer uvek se proslavlja nešto što je donelo dobrobit određenom narodu ili određenom selu, a malina je sigurno to donela Brankovini, jer ljudi su kupovali zemlju, podizali kuće i školovali decu. Obeležavajući ovaj dan malina, mi pospešujemo mlade ljude da gaje malinu i na neki način trudimo se da selo opstane – smatra dr Ljuba Pavić, član Organizacionog odbora manifestacije.

Predsednik TD „Ljuba Nenadović“, Aleksandar Pavić pozvao je sve ljubitelje tradicije, dobrog druženja i maline da posete 57. „Dan maline“, jer je cilj članovima TD „Ljuba Nenadović“ da malinu vrate na velika vrata što se tiče Brankovine i okolnih sela.

-“U planu je da razvijemo turizam u Brankovini, pokušaćemo da utičemo na popravku inftastrukture i da zadržimo mlade u selu. Imamo ideju da napravimo i mali muzej maline, koji će biti jedinstven u Srbiji, pošto je prva malina došla u Brankovinu. Postoje planovi za ovu godinu i nadam se da ćemo do sledeće godine, kada se budemo videli imati vidljive rezultate. Posebno se zahvaljujem Gradu koji je ove godine izdvojio 200.000 dinara za ovu manifestaciju. Tu su prijatelji manifestacije, „Iva agrar“, „Pavić d.o.o.“ „Valjevska pivara“, „Ingrap-omni“ i „Vega“. Medijski pokrovitelji su: Va Plus, Radio Valjevo, Studio M i Napred. Svima se zahvaljujem još jednom i pozivam vas da dođete 23. juna u Brankovinu  da se lepo provedete i zajedno ulepšamo taj dan”.

Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo, istakao je da je „Dan maline“ manifestacija sa veoma dugom tradicijom. Služba je i ove godine je na raspolaganju TD „Ljuba Nenadović“ u organizaciji „Dana maline“ u pružanju stručne pomoći.

– Više od 40 godina, a možda i od samog početka, partner smo manifestacije i učestvujemo u stručnom radu ove manifestacije. Naši stručnjaci su na terenu već desetak dana u široj okolini Grada, a akcenat je stavljen na Brankovinu i okolinu, međutim imamo i dobre odgajivače i na drugoj strani. S obzirom da je ovo regionalna izložba pozivamo poljoprivredne proizvođače da nam se javljaju. Veliki deo odgajivača malina mi smo već posetili i oni će biti izlagači na 57. izložbi „Dan malina“. Napravljeno je nekoliko varijanti ocenjivanja, desetak nagrada u raznim kategorijama, a to su najveći robni proizvođači, najveći robni proizvođači po jedinici površine, inovacija u tehnologiji gajenja malina, nagrada za uvođenje novog sortinenta, nagrada za najbolje izložene maline.

„Dan maline“ najstarija je manifestacija valjevskog kraja, i jedna je od najstarijih manifestacija u Srbiji. Turističko društvo „Ljuba Nenadović“, osnovano je 13.maja 1962. godine i ime je dobilo po jednom od prvih putopisaca Ljubi Nenadoviću. Prva manifestacija „Dan maline“ održana je 1 .jula 1962. godine kada je „Dan maline“ u Brankovini otvorila pesnikinja Desanka Maksimović. Ova manifestacija organizovana je do sada 56 puta, a samo u vreme bombardovanja nije bila održana. Sponzor ove manifestacije sve do 70-ih godina bila je ZZ u Brankovini. Učesnici do 1970. godine bili su iz Brankovine i okolnih sela, a kasnije se u ovu manifestaciju uključuje „Srbijanka“ i dosta veći igrači i samim tim povećavaju se sredstva i manifestacija postaje dosta glamuroznija. Sa propašću zemljoradničke zadruge i „Srbijanke“, manifestacija, po kojoj su bili prepoznatljivi Brankovina i valjevski kraj, poslednjih desetak godina nepravedno je zapostavljena, što svedoči i podrška Grada od samo 20.000 dinara, sa kojom su nas finansirali do pre tri godine.

Program manifestacije „Dana maline“ počinje u nedelju, 23. juna u 10.30 časova tradicionalnim turnirom u fudbalu, u 11.00 počinje izložba malina, u 12.00 goste će uživati u muzičko- zabavnom programu, dok je u 12.30 proglašenje pobednika. U 13.00 časova je predavanje Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo na temu gajenja malina.

S.R.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *