Obeležena slava grada Valjeva

Svečanom litijom Sinđelićevom, Karađorđevom i Ulicom Vojvode Mišića, lomljenjem slavskog kolača i urezivanjem zapisa u hrast crkvene porte, Valjevo je juče obeležilo svoju slavu- Duhovski ponedeljak. Pre toga je u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg održana Sveta Liturgija, koju je služio protonamesnik Filip Jakovljević, arhijerejski zamenik episkopa valjevskog g. Milutina sa sveštenstvom.

Foto: Željko Bošković

Litija koju su činili pripadnici Vojske Srbije, policije, predstavnici grada Valjeva, odbornici u Skupštini grada, deca iz valjevskih obdaništa, kulturno-umetničkih društava, sportskih klubova, kao i građani Valjeva prošla je ulicama grada, a ispred spomenika proti Mateji Nenadoviću je zastala, kako bi prisustvovali pomenu znamenitom srpskom vojvodi i diplomati iz Prvog srpskog ustanka.

Protonamesnik Filip Jakvoljević je čestitao današnji praznik, silazak Svetog Duha na apostole i učenike Hristove:

Dani u kojima se nalazimo posvećeni su sećanju na Silazak Duha Svetoga na apostole, ali svaki dan u kome je čovek na Svetoj Liturgiji, u kome se pričešćuje jeste Duhovdan. Grad Valjevo, koji je pod zaštitom dvaju najvećih svetitelja 20. veka Svetog Vladike Nikolaja i Prepodobnog Oca Justina, izabrao je da slava svih nas koji ovde živimo i radimo bude baš današnji praznik, jer Duh Sveti daje mudrost”.

 

Foto: Željko Bošković

Zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković je čestitao sugrađanima slavu, sa željom da u godinama pred nama, naš grad bude lepši i bolji, da ovu i sve naredne slave proslavljamo u zdravlju, sreći i blagostanju.

“Poštujući tradiciju, čuvajući vrednosti na kojima ona počiva, naši napori usmereni su ka unapređenju kvaliteta života građana u sadašnjosti, kao in a realizaciju vizije i prosperitetne budućnosti Valjeva, kao centra Severozapadne Srbije. Sa najiskrenijom željom ka prosperitetu i prosperitetnoj budućnosti, još jednom vam čestitam gradsku slavu-poručio je dr Živković u svojoj čestitki”.

Foto: Željko Bošković

Crkveni horovi “Hadži Ruvim”, kojima su dirigovale Milica Stepanović-Babamilkić i Vanja Urošević, kao i folklore i orkestar CZNTK “Abrašević“ Valjevo uveličali su današnje obeležavanje slave grada Valjeva.

S.R.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *