Svetski dan davalaca krvi

U ime Crvenog krsta Valjevo, zahvaljujem se svima vama što ne samo dajete krv, već i pomažete nama koji se trudimo da promovišemo i organizujemo akcije dobrovoljnog davanja krvi. Bez vas i vaše dobre volje i želje za pomoći drugima mi ne bismo mogli da budemo uspešni i da se pohvalimo da smo među prvim gradovima u Srbiji po broju davaoca krvi- rekao je povodom 14. juna-Svetskog dana davalaca krvi, sekretar Crvenog krsta Valjevo Miroslav Đukić.

Dobrovoljne davaoce krvi, njih 26 koji su krv dali više od 50, 75 i 100 puta danas je primio zamenik gradonačelnika Valjeva dr Zoran Živković. On im je u ime grada Valjeva i gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića čestitao na humanosti.

– Zahvaljujući transfuziji krvi i krvnih derivata spasavaju se milioni života svake godine. Transfuzija krvi ima ključnu ulogu u spasavanju života majki i beba, ali i u nesrećama koje je prouzrokovala priroda ili ljudski faktor. Uvažavajući ono što vi činite zajedno sa zdravstvenim institucijama i celokupnom društvenom zajednicom u spasavanju o produžavanju života, to je uspeh i Instituta za transfuziju, jer su na ovaj način najteži bolesnici dobili dragocenu tečnost s ciljem produženja života – rekao je dr Živković, nazvavši Valjevo – gradom humanih ljudi.

Sekretar Crvenog krsta Valjevo Miroslav Đukić je uručio priznanja davaocima koji su najviše dali krv i istakao da se Valjevo svih ovih godina nalazi u vrhu po broju davalaca krvi, kao i da je humanost naših sugrađana na visokom nivou:

– Poštovani prijatelji znamo da je 14. jun dan krvi i ovo je jedan lep datum u kalendaru zdravlja kome mi u Crvenom krstu Srbije i u Crvenom krstu Valjevo posvećujemo značajnu pažnju. Takođe trudimo se da posvetimo dovoljno pažnje ljudima koji godinama odvajaju svoje vreme i deo svoga tela u vidu krvi i da bi pomogli onima kojima krv život znači.

Među dobrovoljnim davaocima ima ljudi svih generacija i svih zanimanja, ipak primetan je manji broj žena. Od 26 prisutnih kojima su uručena priznanja, bila je jedna žena, ali i zaposleni, penzioneri, kao i odbornik u Skupštini grada Valjeva Milan Gajić, koji je krv dao više od 50 puta!

Ipak, treba da naglasiti da dobrovoljno davalaštvo, osim humanosti i svesti da se pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija, ima i blagotvorni uticaj na naš organizam. Zato svi zdravi muškarci i žene od 18 do 65 godina mogu biti dobrovoljni davaoci krvi.

Inače, 14. jun je izabran za Svetski dan davalaca krvi, u znak sećanja na Karla Landeštajnera, austrijskog biologa i lekara koji je otkrio AB0 krvno grupni sistem, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

S.R.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *