Upozorenje RHMZ! Provala oblaka u ovih 5 okruga Srbije, opasnost i od poplava!

Pljuskovi, sa velikom količinom padavina, praćeni olujnim nevremenom zapljusnuće Srbiju narednih sati i dana. Snažni pljuskovi najavljeni su za čak šest narednih dana, a padavine samo što nisu počele.

RHMZ najavljuje da na području Šumadijskog, Moravičkog, Кolubarskog, Borskog i Braničevskog okruga u naredna dva sata kreću kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Za pet dana pašće i do 120 litara kiše po metru kvadratnom!

U ponedeljak i utorak, upozorava RHMZ, na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta biće od 20 do 40 litara po kvadratu, a u Zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 80 litara po kvadratnom metru.

Posle upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda o obilnim padavinama koje se očekuju od večeras, generalni direktor “Srbijavoda” Goran Puzović rekao je da su korita reka za sada prazna i da je hidrološka situaicja malo drugačija nego 2014. godine, kada su Srbiju pogodile nezapamćene poplave.

Ipak, zbog upozorenja, formiran je operativni čim koji čine predstavnici Sektora za vanredne situacije, “Srbijavoda”, vojske i policije, dok je stepen pripravnosti podignut na najviši nivo i uvedeno je 24-časovno dežurstvo, kaže Puzović.

Puzović je, gostujući jutros u Dnevniku RTS, rekao da bi moglo da dođe do porasta nivoa reka na slivu Kolubare, Jadra, Lugomira, Resave, Lepenice i u donjim delovima slivova Južne i Zapadne Morave.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović rekao je za naš portal da je situacija pod kontrolom, da su sve službe u pripravnosti kao i da građani Valjeva ne treba da brinu.

 

SR

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *