Reči koje odzvanjaju 20 godina: Nećete vi da ginete, ja ću!

Na spomen obeležju u Bujačiću, mestu pada aviona pilota Milenka Pavlovića 1999. godine, cveće položila porodica, pripadnici Vojske Srbije, predstavnici grada Valjeva i opštine Osečina.

Pre tačno 20 godina, 4. maja, herojski je poginuo pilot Milenko Pavlović. On je izvukao mlađeg kolegu iz kokpita i poleteo ka nadmoćnijim NATO avionima koji su napadali Valjevo.

Pukovnik Milenko Pavlović bio je komandant 204. lovačko-avijacijskog puka kada je počelo bombardovanje. Tada se samo 14 “migova 29” moglo suprotstaviti NATO avijaciji sa 600 najsavremenijih letelica. Sa upola manjim dometom radara i tri puta manjim dometom raketa naši piloti su bili nemoćni. Ipak, svi su bespogovorno izvršavali zadatke.

Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o poletanju na NATO avione, Pavlović je tražio da po svaku cenu spreči mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Tada je prišao avionu i rekao: “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!” Izvukao je iz kokpita mladog pilota i poleteo put rodnog kraja.

Milenkov let je trajao oko dvanaest minuta. Kada su ga iz operativnog centra upitali da li vidi neprijateljski avion, on je odgovorio: “Vidim ih, ali vide i oni mene!”

Zavladao je tajac, a pre nego što je iščezao sa radara njegove poslednje reči bile su: “Imaju me!”

Država je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Njegovo herojstvo simbolično obilazi svet i na poštanskoj marki. A u Osečini centralna gradska ulica poneće ime pilota-heroja.

U Gornjem Crniljevu živi njegova majka Radmila, ali više nema snage za izjave. Ranije je kaže, već sve rekla.

“To bi bila moja jaka želja, ali ja ne znam da li ću to da dočekam, i šta će to da bude. Sve to što je bilo dosad, mislim, svima mogu da se zahvalim, a narodni heroj, još nije ga niko proglasio. Al‘ on je za majku narodni heroj, i ako ga ne proglase”, rekla je ranije njegova majka Radmila.

Pilot Milenko Pavlović rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju “Maršal Tito” u Mostaru uprkos protivljenju roditelja da izabere poziv pilota.

Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

Godišnjica herojske pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića obeležena je danas, 20 godina nakon 4. maja 1999. godine u Valjevu iznad čijeg neba je stradao hrabri pilot.

Program obeležavanja, nazvan „Dan sećanja“ je počeo u 12.04 časova, jer je u to vreme oboren avion Milenka Pavlovića. Valjevo su nadletela dva Mig-a 29, kojima su upravljali majori Aleksandar Beara i Danijel Batočanin.

Potom je vladika Milutin sa sveštenstvom održao parastos Milenku Pavloviću i svim poginulim junacima. Nakon intoniranja srpske himne „Bože pravde“, cveće su položili porodica Milenka Pavlovića, supruga Slavica, sinovi Nemanja i Srđan sa porodicama, majka Radmila i brat Dragan, predstavnici 204. vazduhoplovne brigade, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Policijske uprave u Valjevu, grada Valjeva, opštine Osečina, boračkih udruženja, frabrike „Krušik“, JKP „Vodovod“, SPS-a Valjevo, kao i brojni poštovaoci Milenka Pavlovića.

Predsednik Skupštine Milorad Ilić je u govoru pored spomenika Milenku Pavloviću, rekao „da smo se danas okupili da odamo počast i da se poklonimo velikoj žrtvi, da odamo punu zahvalnost grada Valjeva i svih nas ovde prisutnih.

„Milenko je heroj našeg doba, našeg vremena. Mi smo često u istoriji učili o herojima, junacima od I svetskog rata, II svetskog rata, I i II srpskog ustanka, ali te junake nismo lično upoznali, nismo ih poznavali. Milenko je heroj naše generacije, generacije rođene posle 1945. godine. Verovali smo da naša generacija neće nikada imati svoj rat, ali na žalost kao i svaka generacija srpskog naroda i naša generacija je imala svoj rat u proleće 1999. godine. Heroj tog našeg rata je pilot, pukovnik, komandant 204. lovačkog puka Milenko Pavlović“, rekao je predsednik Skupštine. On je podsetio da je za vreme NATO bombardovanja, Valjevo napadnuto 32 puta od NATO agresora, 215 razornih projektila je palo na grad, a najveći broj projektila je pao neposredno u blizini spomenika, na fabriku „Krušik“.

„Najteži su bili ti majski dani. Drugog maja je 51 projektil pao na Valjevo, 36 na „Krušik“, 15 na obližnje naselje Radničku koloniju i Valjevsku bolnicu. Prvi dnevni napad na Valjevo je bio 4. maja. Do tada svi napadi su bili noćni, a 4. maja je bio dnevni napad na Valjevo. Oko podneva Milenko Pavlović je uzleteo sa batajničkog aerodroma braneći grad i braneći fabriku „Krušik“. Znao je da je neprijatelj daleko tehnički nadmoćniji, brojniji, ali u našoj istoriji uvek je neprijatelj bio tehnički nadmoćniji i brojniji. Drugog izbora sem da se brani država, da se brani narod nije bilo. Drugog izbora toga dana nije bilo ni za Milenka Pavlovića. Ovaj spomenik je spomenik Milenku Pavloviću, ali i spomenik Zoranu Radosavljeviću, njegovom ratnom drugu koji je takođe poginuo u NATO agresiji, spomenik svim žrtvama ratnog vazduhoplovstva i protiv vazdušne odbrane na koje je najžešći bio udar NATO avijacije. Slava im i hvala“, poručio je predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić..

Naš sugrađanin Goran Krstajić je u znak sećanja na sve nevine žrtve tokom NATO agresije, pročitao svoju pesmu koju je posvetio maloj Milici Rakić koja je postala simbol stradanja u Srbiji, kada ju je tokom NATO bombardovanja pogodio geler u kući u Batajnici.

Vozači Gradskog taksija, koji na svojim vozilima imaju lik pilota Milenka Pavlovića, su odali poštu heroju, tako što su formirali počasnu kolonu u Ulici Milenka Pavlovića, gde se nalazi spomenik pilotu.

U selu Bujačiću, gde je 1999. pao avion Milenka Pavlovića, na spomen obeležju koje 20 godina održavaju meštani ovog sela, sveće su položili porodica, Vojska Srbije i predstavnici Valjeva i Osečine.

Potom je u Centru za kulturu Valjeva održana akademija „Plava linija života“.

„Danas, dvadeset godina od junačke pogibije pukovnika Milenka Pavlovića teško je naći reči da bi takvo junaštvo opisali, ali još teže, čini mi se, naći reči utehe za porodicu, jer najhrabrijeg među nama nema ovde. Ali zato mnogi od nas sede u ovoj sali, jer se pukovnik Pavlović vinuo u nebo, znajući da je život jeftiniji od onog što brani. Podsetio bih vas samo na reči vladike Rada Njegoša „svak je rođen za po jednom mreti, al’ čast i bruka žive do vjeka“. Milenko Pavlović je ponos Srbije, ovog kraja i svoje porodice i zato mu večno hvala i danas i za dvesta godina, jer je sačuvao naše živote“, poručio je na početku akademije gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade, brigadni general Željko Bilić je u svom govoru rekao da je na današnji dan, pre tačno 20 godina, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka pukovnik Milenko Pavlović poleteo ka NATO avionima koji su bombardovali našu otadžbinu:

„Leteo je put svog rodnog kraja, svoje Podgorine i odleteo pravo u legendu. Na žalost, ovaj Milenkov let je trajao oko 12 minuta. Bio je to poslednji njegov let i poslednji let do kraja NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji ali i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za slobodu svog naroda. Istinski rodoljub i patriota, svrstao se u red besmrtnih. Ostavio je sve kao da ne ostavlja ništa, svoje roditelje, sinove i suprugu, brojne prijatelje, rodbinu, ratne drugove… Tim činom hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota, a njegov podvig trajno će predstavljati svetli primer pokoljenjima koja dolaze. Voleo je svoju porodicu, pilotski poziv, svoj rodni kraj i svoju grudu. Svojim komandovanjem i pojavom ulivao je poverenje svima i bio čvrst oslonac za sve one sa kojima je obavljao vojničke dužnosti.

Dobio je brojna priznanja i odlikovanja. Medalju za vojničke vrline 1981. godine, Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1988. godine. Za ispoljeno junačko delo odlikovan je Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena i Ordenom za hrabrost, a 4. maja 2011. godine Srpska pravoslavna crkva dodelila je porodici Pavlović Orden Svetog vladike Nikolaja. Odlukom Komandanta RViPVO, 2013. godine pukovniku Milenku Pavloviću posthumno je dodeljen zlatni letački znak.

Danas, posle 20 godina sećanje na hrabrost, nesebičnost, patriotizam i junaštvo pilota pukovnika Milenka Pavlovića ne bledi, već iz dana u dan jača. Mi smo imali čast i zadovoljstvo da sa njim radimo, družimo se i od njega učimo, a sada da školujemo naše mlade kolege i buduća pokoljenja u duhu junaštva, odanosti Srbiji i srpskom narodu. Najmanje što svi zajedno možemo da uradimo je da pamtimo, da se sećamo i da učimo na onome što je Milenko uradio. Milenko Pavlović je bio, jeste i večno će biti sa nama. Znamo da su njegova herojska krila i danas raširena i da nas štite, za utehu njegovim najbližima i svima nama koji smo ga poznavali. Neka živi sećanje na Milenka Pavlovića, neka živi sećanje na sve heroje ovoga kraja. Večna slava našem heroju, pilotu pukovniku Milenku Pavloviću!“

U okviru akademije, premijerno je izveden mjuzikl „Imaju me“ u produkciji Studija M. Dramaturgiju i režiju ovog mjuzikla uradila je mr Gordana Oreščanin, a pored nje, koreografiju je radila Jelena Milutinović, scenario Ljubiša Milutinović, a kostimografiju Rada Milutinović. Plesači Studija M su sjajnom igrom ostavili dubok utisak na publiku.

U programu akademije učestvovao je hor Prve osnovne škole, kojim je dirigovala Dijana Jerinić, glumice Angelina Lukić i Katarina Vićentijević, a muzičku numeru „Zaspo Janko“ izveli su profesor gitare Luka Jezdić i pevači Marko Tomić i Teodora Rafailović.

U Hali „Student“ danas se održava Bokserski turnir, koji organizuje novoosnovani klub „Pilot Milenko Pavlović“. Program obeležavanja dvadesetogodišnjice smrti Milenka Pavlovića počeo je juče u Osečini i trajaće do sutra, kada će se u njegovom rodnom Gornjem Crniljevu održati kros i fudbalski turnir.

Radio-televizija Srbije je na godišnjicu bombardovanja 2006. godine emitovala dokumentarni film o Milenku Pavloviću “Let u smrt”, autorke Slađane Zarić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *