Mionica donirala aparat za neonatologiju valjevske bolnice

Opština Mionica je donirala aparat CPAP za Odsek neonatologije valjevske bolnice, vredan 600.000 dinara. Aparat služi za neinvazivnu ventilacijsku podršku novorođenih beba i ovakav aparat do sada nije imao Odsek za neonatologiju. Specijalista neonatologije dr Svetlana Marković je rekla da je opremljenost novim tehnološkim dostignućima od izuzetnog značaja za pravilan razvoj u prvim trenutcima i satima života, naročito kod kritične novorođenčadi.

„CPAP aparat koji mi nismo do sada imali u službi, a inače je jedna od neinvazivne ventilacije, i on predstavlja kontinuirani pozitivni pritisak koji se obezbeđuje novorođenčadi, pod broj jedan onima koja su sa respiratornim problemima, najčešće deca koja su prevremeno rođena. Znamo da u poslednje vreme sve veći broj dece koji se prevremeno rađa. Primenom ovog aparata CPAP-a omogućićemo taj kontinuirani pozitivni pritisak i da kažem stručno da im se smanji kolaps alveola, odnosno da im se otvore pluća i da im se u prvom trenutku pruži ventilaciona potpora. Ranije su se novorođene bebe sa pozitivnom trahipneom ili iz carskog reza komplikovanog, slale na tercijarni nivo, jer im je potrebna respiratorna potpora. U savremenom pristupu lečenju smanjuje se upotreba invazivnih respiratora i uključuju se upravo uređaji kao što je CPAP“, rekla je dr Marković.

„Kao dobre komšije, Opštu bolnicu Valjevo, smatramo svojom i tu smo da pomognemo koliko nam mogućnosti dozvoljavaju. Opšta bolnica je ustanova u kojoj se leče i imaju tretmane svi građani Kolubarskog regiona, kao i žitelji Mionice. Kada je ovaj aparat u pitanju, ja sam siguran da će imati veliki značaj i primenu za sve kojima on bude potreban“, rekao je Boban Janković.

Izvor: Mionica.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *